Öne Çıkanlar Birlemiş Milletler 2024 Yılının En demografi METEATRA Londra emlak satışları Strazburgda Türk Gazeteciler Vakfı başkanı Kazakistanlı Naziya Bisenovaya Asya Kadınlar Zirvesi Naziya Bisenovaya

Bu haber kez okundu.

Abdullah Eren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na yeniden atandı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na (YTB) yeniden atanan Abdullah Eren, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeniden atama dolayısıyla şükranlarını arz ederek, yurt dışındaki vatandaşlar ve soydaş akraba topluluklara yönelik çalışmaların durmaksızın süreceğini belirtti.Eren mesajında şu ifadelere yer verdi: “Tensipleriyle tekrar @yurtdisiturkler Başkanlığı görevine atanmam vesilesiyle Cumhurbaşkanımız Sn. @RTErdogan’a şükranlarımı arz ediyorum. Bakanımız Sn. @MehmetNuriErsoy’un öncülüğünde #TürkiyeYüzyılı’nda da nerede bir vatandaşımız, kardeşimiz varsa orada olacağız inşallah!”


ABDULLAH EREN KİMDİR?

Abdullah Eren, 1984 İstanbul doğumludur. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans; Londra-Westminster Üniversitesi Diplomasi Çalışmaları alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Çalışma hayatına özel sektörde başlayan Abdullah Eren, 2014 yılında Başbakan Özel Kalem Müdür Yardımcısı olarak atanmıştır. Sırasıyla Başbakan Müşaviri ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olarak görev yapan Eren, 27 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı görevine atanmıştır.
YTB Başkanlığı görevini ifa süresince yurt dışında sayıları 7 milyonu bulan Türk vatandaş diasporasından; Balkanlardan Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kadar geniş bir havzaya yayılmış olan ve içerisinde Osmanlı bakiyesi unsurları da barındıran soydaş ve akraba topluluklar ile Türkiye’de öğrenim görmekte olan dünyanın dört bir yanından uluslararası öğrencilere yönelik çalışmaların yürütülmesine öncülük etmiştir. Bu süreçte YTB’nin ilgili faaliyet alanlarında özellikle gençlere yönelik düzenlenen programlar kapsamında yurt dışı vatandaş diasporasından gönül coğrafyasına 100.000’i aşkın genç ile temas edilmiştir.


Yurt dışında Türkiye’den ilk kez bir kamu kurumu olarak Almanya’da 60.000 kişinin katılımıyla Avrupa Spor ve Kültür Festivali (ASKFEST) düzenlenmiştir. Yurt dışındaki Türk gençlerine yönelik Prof. Dr. Fuat Sezgin Üstün Başarı Bursu, Hukuk, Araştırma ve Uzmanlık Bursu, Lise Bitirme Başarı Ödülleri gibi burs programları hayata geçirilmiştir. Düzenlenen Gençlik Kampları ve çeşitli programlar ile yurt dışından on binlerce Türk genci Türkiye’de ağırlanarak ana vatan ile bağlarının güçlendirilmesine katkı sağlanmıştır. Diasporadaki gençlerin ana dil ve kültürleriyle olan bağlarının arttırılması için Türk Diaspora Edebiyatında bir temel olarak TELVE Dergisi yurt dışındaki Türk gençleri ile yayın hayatına başlamıştır. Aynı amaç doğrultusunda Türkçe Ödülleri düzenlenmiş; dünyanın 34 farklı noktasında her biri 1001 kitaptan oluşan Anadolu Okuma Evleri isimli kütüphaneler oluşturulmuştur. Türk diasporasının genç rol modellerinin bulundukları toplumda aktif olarak yer alması hedefiyle Yazarlık Akademisi, Medya Akademisi, Genç Liderler Akademisi, İnsan Hakları Eğitim Programı, Sosyal Girişimcilik Eğitimleri gibi çalışmalar yapılmıştır.

Tüm bunların yanısıra Abdullah Eren’in YTB Başkanlığı döneminde yurt dışındaki vatandaşlara yönelik Nefret Suçları ve Ayrımcılıkla Mücadele Portalı (nesam.ytb.gov.tr), Yurt Dışındaki Türk Vatandaşlarını Hedef Alan Saldırılar Raporu, Yurt Dışı Vatandaşlar Hak ve Özgürlükler Güncesi, Memleket Yolu Projesi, Diaspora Film Festivali gibi çalışmalarla beraber Hanau ve Solingen gibi anma programları ile prestij niteliğinde eserler hayata geçirilmiştir.

Kendisi de aslen Batı Trakya kökenli olan Abdullah Eren, Ahıska Türkleri, Kırım Tatarları, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki Türk soylular gibi hususlar ile Batı Trakya, Libya, Suriye, Filistin ve Dağlık Karabağ’da hem sahada hem de bürokratik düzeyde birçok proje ve faaliyetin gerçekleştirilmesi üzerinde önemle durmuştur. Ahıska Sürgünü’nün 75. Yılı Özel Programı Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve dünyanın farklı noktalarından binlerce Ahıskalının katılımıyla düzenlenirken; Kırım Tatar Sürgünü’nün 75. Yılı, Bulgaristan’dan Zorunlu Göçün 30. Yılı, Doğumunun 75. Yılında Dr. Sadık Ahmet, Vefatının 30. Yılında Göçmen Babası Mümin Gençoğlu, BELENE gibi soydaş ve akraba topluluklar açısından önemli olay ve isimler için özel anma programları ve belgeseller hayata geçirilmiştir. Türk dünyası başta olmak üzere gönül coğrafyasından gençlere yönelik olarak Balkan Gençlik Okulu, Türk Dünyası Gençlik Okulu, Medya Eğitim Programları, Gençlik Hareketlilik Programları gibi çalışmalar düzenlenmiştir. Balkanlardaki gençlerle Türkçe ve Türk kültürü ile bağlarının güçlendirilmesi amacıyla BAĞLAR Edebiyat ve Kültür Dergisi yayın hayatına başlamıştır. Kültür havzamızın düşünce dünyasına yönelik alanında ilk kez kapsamlı bir külliyat olarak 11 ciltlik Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce eseri hazırlanmış; Dr. Sadık Ahmet, Göçmen Babası Mümin Gençoğlu, Belene: Ölüm İçin Yer Sert Uçmak İçin Gök Uzak, Kırım Tatar Mimari Yadigârları gibi prestij eserlerle YTB Yayınları oluşturulmuştur.


YTB uhdesinde yürütülen ve ülkemizin yükseköğrenimde dünyaya açılan bir markası olan TÜRKİYE BURSLARI’nın uluslararası arenadaki prestiji arttırılmış; her yıl 178 ülkedeki öğrencilerden rekor başvurular alınarak; Türkiye’de yükseköğrenimin uluslararasılaşmasına önemli katkılar sunulmuştur. Uluslararası öğrencilere yönelik kamplar başlatılırken; ülkemizde okuyan dünyanın dört bir tarafından gelmiş öğrencilerin Anadolu insanını, irfanını, kültürünü ve tarihini yakından tanımalarına da olanak sağlayarak birçok başlıkta eğitim programları ile zenginleştirilen Uluslararası Öğrenci Akademisi yoğun ilgiyle farklı illerimizde düzenlenmiştir. Yine uluslararası öğrencileri farklı başlıklarda bir araya getirerek ortak sorunlara ortak çözümler üretmeye yönlendiren Uluslararası Öğrenci Kongresi gerçekleştirilirken; Uluslararası Öğrenciler Eser Yarışması da ülkemizdeki uluslararası öğrenci dinamizminin farklı alanlarda kendini göstermesine olanak tanımıştır.


Ülkemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerle bağların devamı hedefiyle hayata geçirilmiş olan TÜRKİYE MEZUNLARI PROGRAMI’nın kurumsal yapısı güçlendirilmiş; dünyanın farklı noktalarındaki Türkiye Mezunları Derneklerinin sayısı 34’e çıkarılmıştır. Adeta birer Gönüllü Türkiye Elçisi olan ve sayıları 150.000’i aşan mezunların ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilere olan katkılarını en somut haliyle ilk kez çarpıcı bir şekilde ortaya koyan TÜRKİYE MEZUNLARI FORUMU, İstanbul’da düzenlenmiştir. Başarılarıyla öne çıkan mezunlar ise TÜRKİYE MEZUN ÖDÜLLERİ ile taltif ve teşvik edilmiştir.


Sivil toplumda da aktif görevler üstlenmiş olan Abdullah Eren, Balkanlarla ilgili STK’larda görevler üstlenmiştir. Gençlik yıllarından beri aktif siyasette yer almış, Ak Parti İstanbul Gençlik Kolları Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. Halen TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesidir.


11.08.2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tekrar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı görevine atanan Abdullah Eren, İngilizce bilmekte, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.