Öne Çıkanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu İsmet Yorgancılar kimdir Anak Krakatau Birleşik Krallık Strazburgda Yılın Belgesel Fotoğrafçısı 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı Bağımsızlık Günü

Bu haber kez okundu.

Kıbrıs sorunu iki eşit ve egemen devlet modeliyle çözülebilir, Cumhurbaşkanı Tatar konuştu

Cumhurbaşkanı Tatar :“Kıbrıs sorunu iki eşit ve egemen devlet modeliyle çözülebilir”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geçtiğimiz Cuma günü Brüksel’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’ne Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği’nde (AB) temsil edilmemesinin yarattığı eşitsizliği anlattığını söyleyerek, Genel Sekreterin bunun doğru olduğunu ancak bu konuda yapabileceği bir şey olmadığını dile getirdiğini belirtti.BM Genel Sekreteri’nin Portekiz Başbakanı olduğu dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınması için çok uğraştığını ve Türkiye AB’ye alınsaydı, çok daha olumlu ve farklı bir dünyadan bahsedileceğini aktardığını belirten Tatar, Türkiye ve Kıbrıslı Türklere “tarihi hatalar yapıldığını” söyledi.
Mücadelelerinin sürdüğünü dile getiren Tatar, doğruyu bulabilmek için Kıbrıs’ta iki eşit ve egemen devletten bahsedilmesi gerektiğini kaydetti.
Kıbrıs Türk halkının egemenliği ile birlikte varlığını, güven ve huzur içinde sürdürmesi ve Türkiye Cumhuriyeti ile bağlarını koruyabilmesinin önemine vurgu yapan Tatar, Kıbrıslı Türklerin egemenliği sağlanmadan, tek devlet olarak AB’ye girilmesi halinde yaşanacak olumsuzluklara işaret etti.
Kıbrıs’ın AB’ye üye olma sürecinde hukuksuzluk yapıldığını söyleyen Tatar, Kıbrıs’ın kuruluş anlaşmalarına aykırı davranıldığını, Türkiye AB üyesi değilken ve Kıbrıs’ta ihtilaf devam ederken Kıbrıs’ın AB’ye alındığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreterinin federasyonun başarılı olması için hiçbir zemin bulunmadığını anladığını da ifade etti.
 
 
Cumhurbaşkanı Tatar: “Guterres'in özel temsilci önerisini değerlendireceğiz”
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önümüzdeki süreçte resmi müzakerelerin başlaması için iki taraf arasında ortak zemin arayışı içerisinde olacağını ifade ederek, "bir özel temsilcinin atamasıyla sürecin daha hızlanabileceği ve daha ciddi bir şekilde ele alınabileceği" önerisinde bulunduğunu söyledi. Kıbrıs Türk tarafı olarak bunu değerlendireceklerini Guterres’e söylediklerini ifade eden Tatar, Guterres’in bu önerisini diğer ilgili taraflarla, Ankara, Atina ve Rum tarafı ile de istişare ettiğini belirterek, “Bu konuda bir değerlendirme olacaktır ve bunun neticesini göreceğiz” dedi.
Brüksel’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, cumartesi akşamı yurda döndü. Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri ile Brüksel’de yarım saatten fazla bir süre “faydalı” ve “samimi” bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “BM Genel Sekreter ile yaptığımız toplantıda, egemen eşitliğimizin fevkalade önemli olduğunu ve dolayısıyla Cenevre’de kendisine sunduğumuz 6 maddelik öneride ifade ettiğimiz gibi, egemen eşitliğimizin tanınması ve eşit uluslararası statümüzün kabul görmesiyle resmi müzakerelere geçebileceğimizi yineledik” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreter’in de gelinen bu süreçte; iki tarafı da dinlemekte olduğunu ve Cenevre’deki kapanış konuşmasında belirttiği üzere ‘henüz bir ortak zemin bulanamadığı için resmi müzakere geçilmediğini, ancak özel danışmanıyla bunun arayışı içerisinde olduğunu ve temaslar yaptığını söyledi.
Tatar, “Ancak belli ki Eylül ayında bizi davet ettiği New York toplantılarından sonra Cenevre'de 5+1 bir toplantı olur mu olmaz mı onun değerlendirmesini yapacaktır. Bizlerin direkt olarak resmi müzakerelere geçmemiz söz konusu değildir” diye konuştu.
Tatar, BM Genel Sekreteri ile Brüksel’de yaptıkları toplantıda, Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu bir kez daha ifade etme fırsatı bulduklarını yineleyerek, “samimi bir ortamda kendisine neden böyle bir talepte bulunduğumuzu aktardık. Kıbrıs’ın geçmişine baktığımızda biz kurucu ortağın bir tarafıyız ve dolayısıyla Kıbrıslı Rumlar ne kadar egemen ise bizlerin de o kadar egemen olduğu; onların ne kadar uluslararası bir statüsü varsa, bizlerin de o kadar, en azından eşitlik temelinde, uluslararası statümüzün olması gerektiğini belirttik” dedi.
Guterres ile yaptıkları toplantıda Güven Artırıcı Önlemlerin de gündeme geldiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu konuda da Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in birtakım beklentileri olduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının, Türkiye ile yaptığı istişarelerde, kapılarda olduğu gibi hem Türklerin hem de Rumların günlük hayatını kolaylaştıracak noktalarda Güven Artırıcı Önlemler konusunda birtakım kararlar alınabileceğini aktardıklarını söyledi.
Tatar, “Kıbrıs konusunun özünü etkileyecek ve dolayısıyla bizim egemenlik konusundaki beklentilerimizi raydan çıkartacak önemli meselelerin; Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde değil, ancak Kıbrıs sorununun bütüncül bir şekilde ele alınabileceğini Genel Sekreter’e ifade ettik. Kendisi de bunları anlayışla karşılamıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, hidrokarbon konusunun Avrupa Birliği’nin toplantılarında gündeme geldiğini ifade ederek, hidrokarbon konusunda Türkler ve Rumlar olmak üzere iki taraf olduğunu, Rumların tek başlarına hareket etmelerinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile bu konuda benzer hareketlerde bulunduğunu ve bundan sonra da bulunabileceğini belirterek, "Ancak bizim, 13 Temmuz 2019’da önerdiğimiz gibi ortak bir komitenin kurulması ve bu komite ile bu süreçlerin yürütülmesidir” dedi.
Tatar, “Bu en doğrusudur, çünkü egemenlik, adalet ve beklenti bunu gerektirir. Kıbrıs adasının tek sahibi Rumlar değildir, ancak şu an bir adaletsizlik ve eşitsizlik vardır” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.