Öne Çıkanlar KKTC-Azerbaycan Mehmet Aydın çeyrek altın cumhurbaşkanı aday en iyi şehir AB Komisyonu KIBRIS SAĞLIK DJ Burak Yeter 25 haziran euro leyla öldü mü

Bu haber kez okundu.

Gençlerimizi Kurtaralım. Avrupa'da intiharlar artıyor

Avrupa Ajansı (AVA) Mehmet Gaygusuz/Londra-Sosyolog Semra Eren Nijhar’ın Suncut adına yaptığı araştırma Britanya’da yaşayan toplumumuzdaki istenmeyen gerçekleri tüm çıplaklığıyla ele alıyor. Buzdağının görünen kısmı olarak tanımlanabilecek bu yazı araştırmanın kısa bir özeti.

Avrupa'da intiharlar artıyor

Avrupa şehirlerinde yaşayan genç gurbetçiler arasındaki yüksek orandaki intiharlar bizleri üzüyor. Londra'daki toplumumuz arasında gençlerin kendine zarar verme ve intihar girişimleri artıyor. 

 

İntihar oranı yüksek

Dünya çapında her 40 saniyede bir intihar olayı rapor edilmekle birlikte, 2011 yılında İngiltere'de, 6.045 sayıda 15 yaş ve üzeri gençlerin intiharla ölüm olayı  kayıtlara  geçmiştir.  Londra'da yaşayan toplumumuz içinde, intihar eden genç insanların sayısının oranı, ulusal verilerle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir. 

SUNCUT'ın yapmış olduğu ön araştırmanın temelinde Türkçe Konuşan Toplum içindeki yüksek sayıdaki intiharların aslında yayınlanan verilerin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu ve rakamın yanıltıcı bir şekilde ortada olduğunu savunmaktadır.

Kendine zarar verme 

Son sekiz yıl içinde, Londra'daki toplumumuz içinde kendine zarar verme ve intihar girişimleri daha da endişe verici bir konu haline gelmiştir. Toplumu intiharlar konusunda aydınlatma hedefini içeren ve henüz yayınlanacak olan bu rapor, intihar ölümlerinin yüksek oranda olması gerçeğine değişik bakış görüş ve anlayış açından ele alarak, incelemektedir.

Etnik köken ve risk 

Etnik köken ve intihar riski arasındaki bağlantı henüz iyi anlaşılmış bir konu değildir ve bu konu üzerinde çok sayıda araştırma yapılmamıştır. Kendine zarar verme ve intihar riski Alevi toplum içinde Kürt veTürk kökenli gençler arasında özellikle yüksek olması önemli bir gerçektir. 

Genç erkekler 

İngiltere’deki Türkce Konuşan Toplum içinde genç erkekler arasında intihar oranı kızlara göre daha yüksek sayıda olmakla beraber, genç kadınlar ve kızlar arasında intihar girişimleri, İngiltere'ye oranla Almanya'da ve Hollanda'da ki Türkler arasında daha yüksektir.

Bire bir yapılan görüşmelerde  pek çok genç, toplum içinde tabu olmasına rağmen,  ‘kendine zarar veren ya da intihar etmiş olan birini' biliyor, ya da 'yakın akrabalarından birinin intiharından' haberdar olduğunu belirtiyor. Röportaj yapılan birçok genç, intihar konusunu ilk defa duymamış olmamalarının yanısıra, bu konuya yabancı olmadıklarını ve kendi yaşıtları arasında bu konunun ciddiyeti hakkında konuşabildiklerini göstermişlerdir.  Gençler anne babalar için 'başka insanların ne düşüneceği' gerceği her zaman için çok önemli olduğunu, çocuklarıyla ilgili çok yüksek beklentileri olduklarını ve çocuklarıyla aralarında herhangi bir diyalog kuramadıklarını dile getirmişlerdir. Bu konular gençler üzerinde baskı yaratıp, içinde bulundukları durumu katlanamaz hale getirebilmektedir.

Sosyolog Semra Eren Nijhar’ın Suncut adına yaptığı araştırma Britanya’da yaşayan toplumumuzdaki istenmeyen gerçekleri tüm çıplaklığıyla ele alıyor. 

Sosyolog Semra Eren Nijhar'ın araştırması Avrupa Gazetesi Okurlarına özel 

 

intihar

Çabuk başarı ve şöhret 

SUNCUT'ın yapmış oduğu ön araştırmanın bulguları, bazı etnik topluluklardan gelen gençlerin çoğu zaman çabuk başarı ve şöhret elde etmek için; hiçbir eğitim almayıp, sorumluluk ve başarı elde etmeden, içinde bulundukları topluma katkıda bulunmadan zengin olma amacıyla yaşamakta olduklarını göstermektedir.

Uzmanlar ile yapılan ilk görüşmelerde, Londra'daki Toplum içindeki gençler arasında öz güveni geliştirme, sorunlarla başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılması, kendine zarar verme ve intihar riskini azaltma çerçevesinde katkıda bulunabilineceği olgusu öne çıkmıştır. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.