Öne Çıkanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği İbrahim Mercan İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu İsmet Yorgancılar kimdir Anak Krakatau Birleşik Krallık Daniel Davis Fitch Avrupa Ekonomisi

Bu haber kez okundu.

ABD ve NATO için Esad'sız bir çözüm yok

AVRUPA AJANSI (AVA) 

MAHİR TAN-LONDRA

HABER YORUM

Suriye'de yönetim üzerinde sokakta şiddet olaylarını arttırarak baskı kurmaya çalışan ABD ve Batı ülkeleri, Rusya ve Çin engellemesi  nedeniyle BM tarafından müdahale kararı üretemediler. 

Suudi Arabistan, Katar, Türkiye tarafından desteklenen  Suriye muhalefeti ise Müslüman Kardeşlere desteğiyle ünlü Homs Kenti dışında bölgesel bir egemenlik sağlayamadı. 

Geçtiğimiz hafta Lübnan sınırından sızmaları önlemek için Lübnan Ordusunun Suriye sınırına asker kaydırması, Kuzey Lübnan'daki sünni ağırlıklı Trablus kentinden muhalefete gelen desteği de kesti.  

ABD ve NATO liderlerinin (Hilary Clinton dışında) Suriye'de Birleşmiş Milletler Özel temsilcisi Kofi Annan'ı destekleyen ve bir geçiş hükümeti kurularak serbest seçimlere gidilmesini içeren poltikaları resmi olarak sürüyor. 

ABD'nin Türkiye'de kurulu kamplar üzerinden ve para ve istihbarat sağlayarak Suriye muhalefeti denilen güçlere destek vermesine karşılık, daha aktif bir tutuma yanaşmadığı görülüyor. 

Bu denge durumunun Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerine kadar devam etmesi bekleniyor. ABD'de fazla başarılı sayılmayan bir başkanlık dönemi yaşayan Barak Obama'nın Suriye olayına karışarak seçim döneminde eve pilot cenazeleri göndermeyi göze alamayacağı anlaşılıyor.

Suriye hava savunması "A takımına" göre düzenlenmiş       

 Suriye Ordusu, devletin kuruluşu zamanında bile var olan İsrail tehdidine karşı örgütlenmiş bir askeri güç. 1967 de Golan tepeleri işgali ile Başkent Şam'ın hemen kuzeynden başlayan İsrail tehdidi Suriye'ye varlığını sürdürebilmek için tek bir yol bırakmış; modern bir ordu kurmak. Özellikle 1967 de  hava üstünlüğü ile Arap ordularını yıkan İsrail'e karşı modern ve güçlü bir hava savunma sistemi ve İsrail'i tehdit eden Füzeler sistemine sahip olmak için bütçesinin önemli bir bölümünü ayırmış Suriye.  Bu nedenle geri teknolojiler kullanan komşu ülkelere göre düzenlenmiş ordulara sahip olan Irak ve Libya'dan çok farklı özellikler taşıyor Suriye Ordusu.  Batı ülkelerini düşündüren de bu.Özellikle hava ve deniz savunması Batı'nın kazancını bir Pirüs zaferine  döndürebilir. Suriye'nin korkutan silahları İsrail'i tamamen menzil içine çeken SS 300 füzeleri, uzun mesafeli SCUD D ler, yakın mesafeli anti aircraft silahları Yak ve Pantzir ler olarak görülüyor. Hemen tümü hareketli rampalara sahip olan bu silahlar ABD ordusunun Orta-Doğu ve Kuzey Afrika savaşlarında karşılaştığı silahlardan çok farklı ve çok daha etkili.    

ABD ve NATO'yu "Esad'lı bir çözüme zorlayan" koşullar en azından  şimdilik böyle.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.