Öne Çıkanlar Meteatra ingiltere TGA emlak satışları Strazburgda Asyanın en ünlü Adanada Londradaki Dışişleri Bakanlığı binası Lübnan Londra Chelsea mobilya

Bu haber kez okundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Lillie ve Sharma ile bir araya geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşik Krallık Yüksek Komiseri Stephen Lillie ve İngiliz Dışişleri Bakanlığı Üst Düzey Yetkilisi Ajay Sharma ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Perşembe akşamı gerçekleşen görüşmede, Birleşik Krallık ile ikili ilişkilerin yanı sıra, önümüzdeki aylarda yapılması öngörülen 5+BM gayrı resmi toplantısı da ele alındı.Cumhurbaşkanı Tatar,  muhataplarıyla, ada ve bölgedeki gerçekler ışığında, Kıbrıs’ta adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının, ancak adadaki iki devletin  egemen eşitliği ve uluslararası eşit statüleri zemininde bir iş birliği ilişkisiyle mümkün olabileceği yönündeki vizyonunu paylaştı.

Cumhurbaşkanı Tatar’a görüşmede, Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun, Milletvekili ve Müzakere Heyeti Üyesi Oğuzhan Hasipoğlu ile Kıdemli Siyasi İşler Görevlisi Ayşe Balcıoğlu eşlik etti.
 
Çavuşoğlu: "Doğu Akdeniz'de pragmatik olmak lazım"
 
TC  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de pragmatik olmak lazım dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliğinde gazetecilerle bir araya geldi.
Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz konulu konferansa KKTC'nin davet edilmesi hakkındaki soruyu yanıtlarken, AB yetkilileriyle Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını belirterek, "Yapılacak konferansa herkesin katılmasını istiyoruz. 'Sadece Doğu Akdeniz'de kıyısı olan ülkeler değil tüm Akdeniz ülkeleri katılsın' dedik. Hatta 'Doğu Akdeniz'de şirketi olan ülkeler de katılabilir' dedik." ifadesini kullandı.
Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının hakça paylaşımını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz ile ilgili konferansa adadaki iki tarafın da katılmasının siyasi bir konu olmadığını belirterek, "Bir taraf katılmayacaksa, diğer tarafın da katılmasının anlamı yok. Gelir paylaşımı konusunda Rum kesiminin muhatabı KKTC'dir, Kıbrıs Türk halkıdır." dedi.
Çavuşoğlu, "(Birbirini) tanıma veya tanımama yaklaşımı yerine pratik ve pragmatik olmak lazım. Onları belki ayrı bir formatta getirebiliriz. Ama gelir paylaşımı konusunda her iki tarafın da katılması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.


Türkiye- AB ilişkilerinde 2020 yılının sorunlu bir yıl olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, “Biz, Türkiye olarak Türkiye’nin ve KKTC’nin Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını korumak için gerekli adımları da attık atabileceğimizi de gösterdik. Fakat Aralık zirve sonuçlarını ya da ortak açıklamasını biz Türkiye’ye uzatılmış bir el olarak gördük ve biz de aynı şekilde pozitif anlamda karşılık verdik.” ifadesini kullandı.
Kıbrıs konusunda Türkiye’nin önerdiği 5+ Birleşmiş Milletler (BM) gayriresmi toplantısı için ilerleme kaydedildiğini ifade eden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"BM Genel Sekreterinin bir davetini aldık. Tarihini belirlemeye çalışıyorlar.  Şubat sonu veya mart başında New York’ta iki taraf 3 garantör ülke ve BM olarak bir araya geleceğiz. AB de bu toplantılara gözlemci olarak katılmak istediğini söyledi. Elbette tüm müzakerelerde AB gözlemci olarak katılmıştı. Bu toplantılara da katılmalarında bir mahsur yok fakat kendilerine de söylediğimiz gibi Crans-Montana’dan bu yana AB, KKTC’yi Kıbrıs Türk toplumunu tamamen ihmal etti. Hiçbir temas olmadı ve onların güvenini tekrar kazanmamız gerekiyor. Ayrıca AB tüm süreçlerde üyemiz diye sadece Kıbrıs Rum tarafının haklarını savundu, Türk tarafının haklarını maalesef yok saydı. O nedenle bu güvenin tekrar kazanılması gerektiğini kendilerine söyledik. Prensip olarak katılmalarında bizim için bir mahsur yok.”
Doğu Akdeniz konferansı önerisi hakkında Çavuşoğlu, "Biz bu konuda önerilerimizi yazılı bir şekilde AB tarafına iletmiştik. Şimdi bu konferansı nasıl gerçekleştirebileceğimizi de 2 günlük görüşmelerimizde ele aldık." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.