Öne Çıkanlar fenerbahçe kemal kılıçdaroğlu İngiltere Dışişleri Bakanı Kırım Tatar Milli Hareketi Kıbrıslı Rumlara İngilterede kktc mülkiyet İngilterede mülkiyet toplantısı Kıbrıs Hakların Korunması İnisiyatifi İskoçyadaki öğrenciler İngiltere TürkToplumu Futbol

Bu haber kez okundu.

Kazakistan, Köşpendiler Alemi göçebe etnokültürü IV Uluslararası festivaline ev sahipliği yapacak

 Şehir sakinleri ve etkinlik misafirleri, Büyük Bozkır göçebelerinin göçebe yaşamlarının özelliklerini görsel olarak görebilecek ve bu antik kültür hakkındaki bilgilerini genişletebilecektir. Festivale Bulgaristan, Azerbaycan, Türkiye, İran, Güney Kore, Kırgızistan, Moğolistan ve Özbekistan'dan takımlar katılacaktır. Geleneksel olarak, festivalin organizatörü Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı Turizm Endüstrisi Komitesi tarafından görevlendirilen “Ulusal Şirket Kazakh Tourizm” A.Ş.’dir. Etkinliğin asıl amacı, göçebelerin kültürel ve tarihi mirasını, ulusal geleneklerin canlanmasını ve dövüş sanatlarının ideolojisini teşvik etmektir.

Festival konsepti, her yıl Macar Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen Türk halklarının Büyük Kurultayının modeline dayanmaktadır.

Bu festivalin Kazakistan'da düzenlenmesi tesadüf değildir. Kazakistan Avrasya'nın merkezinde, dünya topraklarında 9'uncu sırada olan bir devlettir. Kazakistan, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan beş kültürel ve doğal anıtlara sahiptir. Büyük İpek Yolu'nun bir kısmı da devlet topraklarından geçmiştir.

Kazakistan tarihinin benzersizliğinin bir örneği de, göçebe bir pastoral ekonomiye dayanan oldukça gelişmiş bir kültürün burada ortaya çıkmasıdır. Kazakistan göçebe bir medeniyetin kalbidir ve devletle komşu göçebe bir kültüre sahip olan tüm halklar göçebe kültürün değerlerini ve geleneklerini benimsemiştir.

Nur-Sultan, 1 milyondan fazla nüfusu ile Kazakistan'ın başkenti ve büyük şehirlerinden biridir. Az vakit içerisinde şehir kendisini göçebelerin küresel başkenti olarak belirlemiştir. Şehir, dünyanın her yerinden milyonlarca turistin çekim merkezidir. Peyzajın benzersizliği, bozkırın merkezinde, batının üretilebilirliğini (teknolojisini) ve doğunun benzersizliğini birleştiren modern bir metropol olmasından kaynaklanmaktadır.

Festival programı, eski göçebelerin yaşam atmosferini yeniden yaratacak yarışmalardan, örneğin, profesyonel okçuların, kökparcıların, kartalcıların yarışmalarından, bahadürlerin savaşlarından oluşmaktadır. Ayrıca, festivalde binicilik ve binicilikle mücadele tekniklerinin unsurlarını kullanarak binicilik performansları pistlerinin gösterimi yapılacaktır. Azerbaycan, Türkiye, Bulgaristan, İran, Güney Kore, Rusya, Kırgızistan, Moğolistan ve Özbekistan'dan gelen her takım 22 katılımcıdan oluşmaktadır.

Bildiğimiz gibi, göçebe soyundan gelenler dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşamaktadırlar.

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler karşılıklı dostluk, kardeşlik ve güvene dayanıyor. Türkiye, Kazakistan'ın ilk on ticaret ortağı arasındadır. Ülkelerimiz ortak tarih ve manevi değerlere dayalı stratejik ilişkiler geliştirmiştir.

Türkiye, göçebe kabilelerin hala yaşadığı bir ülkedir. Kabileler ülkenin dağlık bölgelerinde yaşar, geleneklerini korur, hayvan yetiştirir. Göçebe bir hayat yaşamayan göçebeler, atalarının zengin kültürel geleneklerini folklor, sanat ve mutfak yoluyla desteklemektedir.

Binlerce yıldır göçebe Türk kabileleri bölgenin politik ve kültürel imajını oluşturdu.

Türkiye, Türk dünyasının ideallerinin gelişmesini ve sürdürülmesini aktif olarak destekleyen, Türk ulusal, etnik ve göçebe oyunlarını organize eden ve geliştiren ülkelerden biridir.

Geleneklerini ve kültürlerini çağlar boyunca taşıyan göçebe fenomeni, dünyanın her yerinden turistlerin ilgisini çekiyor.

“Köşpendiler alemi” festivali, Türk izleyicilerinin de oldukça ilgisini çekiyor.

Nur-Sultan'daki festival, göçebe hayatının tüm kültürel zenginliklerini göstermek için tasarlanmıştır.

Ortak kültür ve değerlerle birleşmiş kardeş milletler, mesafelere rağmen festival alanında faydalı deneyimleri birleştirip paylaşabileceklerdir.

Festival katılımcıları, göçebilme düşüncesi ve bozkır ruhu tarafından etkilenen göçebe soyundan gelenlerdir.

Programın değerli bir kısmı da Kazakistanlı zanaatkârların keçe keçeleme, deri işleme, gümüş ile çalışma ve çömlekçilik üzerine atolye çalışmalarından örneklerin gösterilmesidir.

Sakas, Kanguys, Usunlar, Hunlar, İskitler, Sarmaçyalılar, Tigrahaudlar, Massagets dönemlerinin kostümlü gösterileri de büyük tarihi ilgi görüyordur.

Festival turistlere Kazakistan’ı diğer yanlarından açacaktır. Teknoloji gelişimine karşı, benzersiz bir turist ürününe olan talep, geçmişe batırılmış nadir izlenimlerdir.

“Ulusal Şirket Kazakh Tourizm” A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Timur Duisengaliev, “Bu festival, dünyaya Nur-Sultan'ın sadece gelişmiş bir altyapıya sahip, güzel binaları olan idari merkez değil, aynı zamanda herhangi bir turist talebini karşılayabilecek, gerçekten eşsiz bir şehir olduğunu göstermek için harika bir fikir. Astana - birçok ülkenin atayurdu olan, "atın evcilleştirilmesi" gerçekleşen Büyük Bozkır'ın başkentidir’’, -diyor.

Kazakistan'ın başkentini ziyaret ederek, turistler ve etkinlik misafirleri çok çeşitli deneyimler kazanabileceklerdir. Genç ve dinamik bir şehir, çok çeşitli aktiviteler sunar. Nur-Sultan'da binicilik, paraşütle atlama gibi aktivitelerin yanısıra, müzeler, Opera ve Bale Tiyatrosuna dünyanın çeşitli mutfaklarını barındıran restoranlara gidebilirsiniz.

Ülkenin ana camii Hazret Sultan, Kazakistan'ın başkentinde yer almaktadır. Orta Asya'da “Türkmenbaşı Ruhı” camiinden sonraki en büyük ikinci cami, içinde aynı zamanda 10 bine kadar insan bulunabilmektedir. Hazret Sultan Camii, 2012 yılında İslami klasik mimari tarzında inşa edilmiştir. Ona kentsel sanat eseri denmektedir.

Doğal rekreasyon sevenler, kimseyi kayıtsız bırakmayan eşsiz Burabay (Borovoye) beldesini ziyaret edebilecekler, belde başkente yakın yerde bulunmaktadır. Bu masmavi gölleri yüksek dağlar ve antik çamlarla çevrili olan güzel oasistir. Her turist Abylay Han'ın tarihi alanını görmeli ve Kazak Hanlığı tarihine dalmalıdır. Özel mikroiklim, temiz hava ve olağanüstü huzur bu yerlerin özellikleridir. Bölgenin sanatoryumları çamur tedavisi, balneolojik prosedürler, tuz madenlerinde arıtma, radon terapisi vb. gibi çeşitli sağlık hizmetleri sunmaktadır. Sanatoryumlara ek olarak, Burabay'da Kazakistan'daki uygun fiyatlarla yüksek düzeyde hizmet sunan en iyi oteller bulunmaktadır.

Festival, dünyaya Nur-Sultan'ın nadir ve eşsiz bir deneyim ve başka hiçbir yerde elde edemeyeceğiniz izlenimler sağlayabilecek çekici olduğunu göstermek için mükemmel bir platform.

Festivali ziyaret ederek, göçebe medeniyetinin hakkında bilgilerinizi derinleştirebilecek ve kendilerini eski göçebeler kültürüyle özdeşleştiren diğer halkların temsilcileriyle bir ortamda bulunacaksınız. Kültürel alışveriş, aktif iletişim, festivalin rekabetçi ruhu etkinlikle temas eden herkesi zenginleştirmek için tasarlanmıştır.

Festival, yıldan yıla, Büyük Bozkır tarihini bilmek isteyen diğer ülkelerden daha fazla katılımcı ve turist çekiyor. Bu tür etkinlikler, izleyiciyi büyülüyor ve birleştiriyor.

Festival zamansız olan ana değerleri, bozkırda gelişen özgürlük felsefesi, güç, güçlü ruh, estetik, güzellik gibi değerleri ortaya çıkarmaktadır. Büyük İpek Yolu'nun Kazakistan bölgesindeki tarih, göçebelerin günlük hayatı - bu eşsiz deneyimleri ve duyguları yaşamak için Nur-Sultan'a gelmeye değer.

Anahtar Kelimeler:
Köşpendiler Alemi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.