Öne Çıkanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa Birliği İbrahim Mercan Kıbrıslı Türk Aysın Yılmaz Kıbrıs Rum Jeremy Corbyn Kadına Yönelik Şiddete ntalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu Kahramanmaraş Spor Kadir Yürük

Bu haber kez okundu.

Türk Filmleri Londra İzleyicisiyle Buluştu

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla Yunus Emre Enstitüsü tarafından 24-30 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenen 2. Londra Türk Filmleri Haftası, Londra’nın merkezindeki tarihi Regent Street Sineması’nda, Türk sinemasının bu yıl vizyona giren ödüllü filmlerini izleyicilerle buluşturdu. Regent Street Sineması’nın yanı sıra Londra’nın merkezinde yer alan çeşitli mekânlarda düzenlenen etkinlikte 11 uzun metrajlı film, kısa filmler, belgeseller ve söyleşilere de yer verildi.

2. Londra Türk Filmleri haftası, 24 Nisan 2019 tarihinde SOAS Üniversitesinde “Bırakın Çocuk Oynasın” adlı belgeselin gösterimiyle başladı. Belgeselin tanıtımı ve sunumu SOAS Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İdil Osman tarafından yapıldı.

Film haftasının 2. günü “Meleklerin Koruyucusu” adlı belgesel gösterimi ile Yunus Emre Enstitüsünde başladı. Aynı gün SOAS Üniversitesi Brunei Gallery’de, SOAS Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Idil Osman yönetiminde Türk Dizileri konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Ünlü oyuncu Perihan Savaş, yetenekli oyuncu Emre Kızılırmak, Diriliş Ertuğrul’un Halime Sultan karakteri Esra Bilgiç Töre’nin, Türk dizilerinin artan popülerliğini değerlendirdiği panele, İngiliz televizyoncu ve gazeteci Lauren Booth katıldı. Perihan Savaş’ın, kültürümüzün ancak sanatla anlatabileceğini vurguladığı konuşmasında, dizilerin Türk aile ve mahalle kültürünü göstermedeki başarısından bahsetti. Bilgiç Töre’nin, dizilerdeki samimiyetin ve gerçekliğin izleyiciye geçme başarısı olarak yorumladığı popülerlik nedenini Kızılırmak, Türkiye’deki sinema endüstrisinde yaşanan ilerlemeler ve teknolojik gelişmeler olarak açıkladı.

26 Nisan’da Regent Street Sinema’da düzenlenen etkinlikler, “Sinema mı Netflix mi? (At the Flicks - or Netflix?)” adlı söyleşi ile devam etti. Film yapımının, film izleme oranlarının ve filmlere, dizilere farklı dil seçenekleriyle internetle erişilebilir ortamlarda ulaşmanın sağladığı kolaylıkların tartışıldığı söyleşide ünlü oyuncu Emre Kızılırmak, film eleştirmeni Kerem Akça, yapımcı Kenith Trodd, yönetmen Tony Palmer ve oyuncu Michael Maloney yer aldı. Aynı günün akşamı T.C. Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın’ın verdiği resepsiyonun ardından, 2. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren ve casus Çiçero’nun hikâyesini anlatan “Çiçero” filmi Londra’da ilk kez seyirciyle buluştu.

Film haftasının 4. gününde Sarı Sıcak, Yozgat Blues, Kardeşler ve Halef filmi Regent Street Sinema’da sinemaseverlerle buluştu. İzleyiciden tam not alan Halef filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu, gösterim sonrası film eleştirmeni Phillip Bergson’un ve seyircilerin sorularını cevapladı.

28 Nisan tarihinde Regent Street Sinemada devam eden film haftasında genç yönetmenler Banu Sıvacı’nın “Güvercin”, Özgür Sevimli’nin “Murtaza” filmlerinin yanı sıra usta yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun “Yol Kenarı” filmi izleyicilerin beğenisine sunuldu. Günün son filmi ise yönetmen Can Ulkay’ın yanı sıra filmin oyuncularının da gösterime katıldığı “Türk İşi Dondurma” oldu.

Londra Türk Film Haftası 6. gününde “Paranın Kokusu” filminin gösterimiyle farklı bir mekana taşındı. EBRD’de (European Bank for Reconstruction and Development) yapılan gösterimin ardından filmin yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu izleyicilerin sorularını cevapladı. Gösterime İngiltere’nin ünlü dizisi Emmerdale’den oyuncu Bhasker Patel, roman yazarı Felicia Yap, gazeteci James Brewery, yönetmen Ehsan Khoshbakht, sanatçı Briony Kapoor ve Asian World Film Festival direktörü Richard Chamberlane gibi birçok ünlü isim katıldı.

Film haftasının son günü Türkiye’nin gelecekte adlarından söz ettirecek yeni sinemacılarının kısa filmlerine yer verildi. Gösterimler King’s College Öğretim Üyesi Dr. Iain Robert Smith ve Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Nezih Erdoğan’ın İngiltere ve Türkiye’de sinema eğitimini karşılaştırdığı ve iş birliklerinin konuşulduğu söyleşi ile sona erdi.

Londra Türk Film Haftasının son etkinliği Türk sinemasının duayenlerinden ‘Ömer Lütfi Akad’a saygı’ oldu. Bu kapsamda Amerikalı yönetmen Martin Scorsese’nin kurduğu Dünya Sinema Vakfı tarafından Bologna Cineteca’da onarılan Yılmaz Güney’in başrollerini oynadığı 1966 yapımı ‘Hudutların Kanunu’ gösterimi King’s College Üniversitesi Arthur&Paula Lucas Theatre’da yapıldı. Iain Robert Smith, Nezih Erdoğan ve Phillip Bergson’ın usta yönetmen Ömer Lütfi Akad ve sineması hakkında yaptığı söyleşi ile gece son buldu.

İngiliz sinemasının doğduğu yer olarak kabul edilen Regent Street Sineması’nda gazeteci, akademisyen, eleştirmen, oyuncular ve yönetmen Can Ulkay’ın katıldığı Türk İşi Dondurma filminin özel gösterimi ve Avrupa Lansmanı da 22 Mart 2019 tarihinde Londra Türk Film Haftası kapsamında gerçekleşmişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.