Öne Çıkanlar Kıbrıs Türk Halkı londra İngilterede Kıbrıs Türk Londra Üniversitesinde Arges Kaya Kıbrıslı Türk Hüseyin Çağlayan MediWell Clinic ingiltere Avrupa Ekonomisi CoTY (Türk Gençlik Dili Korpusu ingiltere kiraları

Bu haber kez okundu.

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye kayıt ücreti £600 oldu

AVRUPA-Örneğin İngiltere’de 1.749 sterline (58 bin TL) satılan bir iPhone 14 Pro Max 1 TB’ı alıp Türkiye’de kaydettirmek isteyen bir kişinin cebinden toplam 78 bin TL çıkmış olacak. Bu telefonun Türkiye satış fiyatıysa 86 bin TL. T.C.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL’ye çıkarılmasına karar verdi. Yeni harç miktarı geçerli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı’yla da katma değer vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı.KDV, devlet bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 Aralık Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’na göre bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte biri KDV’den oluşuyor. Bu bütçedeki en büyük kalem. KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağını ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi oluşturuyor.Son dönemde emeklilikte yaşa takılanların (EYT) emekli edilmesi, işçi ve memur maaşlarına yapılan zamlarla birlikte vergilerde de artış beklenmeye başlamıştı.Geçen hafta TBMM’ye sunulan bir torba yasada 2023 için kurumlar vergisinin yüzde 20’den 25’e çıkarılması, motorlu taşıtlar vergisininse bir defaya mahsus olmak üzere iki katına çıkarılması yer alıyordu.


Hangi ürünlerde ne kadar KDV var?

Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, Mart’ta yüzde 18’den yüzde 8’e inmişti. Yeni kararla bu ürünlerdeki KDV yüzde 10 olacak.Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak.Temel gıda ürünlerindeki KDV’yse geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.


 



Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergileri nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi veya Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelere gidip telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yapmayı tercih ediyordu.Bunun için alınan harç, 2017 yılında 149 TL'ydi. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla birlikte IMEI kayıt harcı 6 yılda 134 katına çıkmış oldu.Bu kararla birlikte ucuz cep telefonlarını yurt dışından getirip IMEI kaydı yaptırmak, 20 bin TL’lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek.Fakat pahalı cep telefonlarında yurt dışından telefon alıp kaydettirmek hâlâ bir miktar daha ucuz.

Örneğin İngiltere’de 1.749 sterline (58 bin TL) satılan bir iPhone 14 Pro Max 1 TB’ı alıp Türkiye’de kaydettirmek isteyen bir kişinin cebinden toplam 78 bin TL çıkmış olacak. Bu telefonun Türkiye satış fiyatıysa 86 bin TL.

Pasaport, noter ve vize harçlarına yüzde 50 zam

Harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre pasaport, noter ve vize harçları yüzde 50 oranında artırıldı.Yüzde 50'lik artış çalışma izni, ipotek, dava, yargı, gemi-liman, ruhsat ve diploma harçlarını da kapsıyor.Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan sürücü belgesi harçlarında değişiklik olmayacak.Şans oyunlarındaki vergiler de artırıldıResmi Gazete'de yayınlanan 7347 nolu karar ile spor müsabakalarına dayalı bahislerdeki vergi oranları da iki katına çıkarıldı.Yeni vergi oranı %10, at yarışlarında %14 ve diğer şans oyunlarında %20 olarak değiştirildi.Tüketici kredilerinde banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.