Öne Çıkanlar Ferdi Kadıoğlu Millî Görüş İngiltere Islington Emirates Cemil Meriç Shakespeare Globe tiyatro İngiltere komedi Deniz Doğrusöz Nazlı Çelik Metin diplomatik ilişkilerinin kahraman Türk kadını

Bu haber kez okundu.

Dr. Emre Aracı, katılımcıları Londra'nın Türk mirasında büyüleyici bir yolculuğa çıkardı

Londra Yunus Emre Enstitüsü'nde 12 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen "Londra'da Bir Türk Gezgin" Kitap İmza Günü ve Söyleşi etkinliğinde, seçkin bir besteci, orkestra şefi ve müzik tarihçisi olan Dr. Emre Aracı, katılımcıları Londra'nın Türk mirasında büyüleyici bir yolculuğa çıkardı. Etkinlik, Türkiye ile Britanya'nın arasındaki bağlantılara ilişkin tarihi bulgularının paylaşan Dr. Aracı’nın konuşması ile başladı. Dr Aracı’nın bu gizli kalmış izleri bulup ortaya çıkarmaya dair tutkusu, şehrin canlı tarihinin ve onu şekillendiren önemli Türk etkilerini samimi bir dille anlatan kitabı "Londra'da Türk İzleri "nden hikayeler anlatırken açıkça görülür nitelikteydi.
Dr. Aracı’nın kitabından anektodlar sunduğu konuşmasında, katılımcıları adeta Londra'nın kalabalık sokaklarında üç buçuk asırlık tarihin izini süren bir keşif gezisine çıkardı.  Etkinlik, akademik bir anlatıdan çok daha fazlasıydı; St James Sarayı'nın dışındaki 'yeniçeri bandosu'nun yankılarından tarihi Türk kahvehaneleri ve hamamlarına kadar epistolar ve şiirsel hafızanın labirentvari bir keşfiydi.


 
Dr. Aracı, etkileyici anlatımıyla dinleyicileri, Londra ve Britanya tarihindeki Türk etkisini nakış nakış işleyen bir hikaye gobleniyle aydınlattı. Dr. Aracı, bir zamanlar entelektüel ve sosyal faaliyetlerin merkezi olan, Lady Mary Wortley Montagu ve Virginia Woolf gibi aydınlara da ilham kaynağı olan şehrin uzun zaman önce yok olmuş tarihi Türk kahvehanelerinden bahsetti. Dr Aracı ayrıca, şehrin Osmanlı kültürünü benimsemesinin ve Londra'nın tarihini zenginleştiren ve kültürler arası alışverişin bir kanıtı olarak duran Türk hamamlarını da anlattı.

Dr. Aracı ayrıca, Amiral Horatio Nelson'a Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilen ve iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin altını çizen nişanlarla örneklendirilen İngiltere ve Türkiye arasındaki kültürel alışverişin de altını çizdi. Nelson'un Mısır'da Osmanlı hakimiyetinin yeniden tesis edilmesindeki rolünden dolayı bir minnettarlık sembolü olarak Sultan 3. Selim'in kendi sarığındaki elmas Çelenk ile Türk Hilali Nişanı'na layık görülmesinin hikayesini anlattı.  Dr. Emre Aracı'nın sunumu Virginia Woolf'un Türk kültürüyle bağını yansıtan edebi anlatılarına da değindi. Woolf'un eserlerinde İstanbul'a sık sık atıfta bulunulduğunu ve bu atıfların şehrin zengin Osmanlı etkilerinin tarihsel işaretleri olduğunu vurguladı. 

Etkinliğin en güzen anlarından biri de katılımcıların Dr. Aracı'nın başyapıtının bir kopyasını bizzat yazarın imzasıyla alma fırsatı buldukları imza töreni oldu. Etkinlik, hayatını bu hikayeleri ortaya çıkarmaya ve paylaşmaya adamış bir tarihçi olan Dr. Aracı'nın anlatıları ile Londra'daki Türk İzleri’ne yeni hikayeler ekleyen bir anı olarak tarihteki yerini aldı.  
Etkinliği kaçıranlar Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün Youtube kanalından etkinliğin tamamını izleyebilirler: https://www.youtube.com/yeelondra

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.