Öne Çıkanlar ingiltere koronavirüs maç ne zaman türkiye Zoopla Michael Jackson Bursa Kebap Evi londra Londrada İngilterede Kovid-19

Bu haber kez okundu.

Londra El Sanatları Haftası’nda Türkiye’nin gastronomi şehirleri tanıtıldı

Londra Yunus Emre Enstitüsü, bu yıl 6. kez katıldığı Londra El Sanatları Haftası’nda geleneksel sanat atölyelerinin yanı sıra Türkiye’nin gastronomi şehirlerinin başında gelen Hatay, Malatya ve Gaziantep mutfaklarından deprem yararına düzenlediği atölyeleriyle yer aldı! Her yıl, dünyanın dört bir yanından 700 farklı üretici, tasarımcı, marka ve galerinin bir araya geldiği ve bu yıl 8 – 14 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleşen Londra El Sanatları Haftası'na, Londra Yunus Emre Enstitüsü, Türk gastronomisinin en önemli illerini de derinden etkileyen 6 Şubat depreminin yaralarını sarmak, bu kadim şehirlerin gastronomi geleneğini sürdürmek ve mutfaklarını dünyaya tanıtmak için bu şehirlerin en önde gelen şefleriyle çeşitli atölyeler düzenledi. Yoğun bir taleple gerçekleşen atölyelerden elde edilen gelirin tamamı AFAD’a bağışlandı. 


Etkinlik haftası, Anadolu mutfağının baş yıldızlarından biri olan Malatya mutfağının tarihinde bizleri yolculuğa çıkaran Şef Ali Açıkgül’ün Anadolu’nun Sıfır Atık Mutfağı ile başladı. Yaz aylarında balkonda kurutulan sebzelerden, evde artan malzemeleri dönüştürerek yapılan yeni yemeklere, Anadolu mutfağı yüzyıllar boyunca sıfır atık ve sürdürülebilirliğin adı konulmamış merkezlerinden olmuştur. Şef Açıkgül’ün Reyhan şerbeti̇, Hırınç, Kayısı kavurması, Tavşanlama tariflerini katılımcılarla buluşturduğu atölyesini, ‘Malatya Mutfağı: Unutulmuş tatlar’ başlıklı ikinci bir sunum takip etti. Unutulmaya yüz tutan Leyvaz Kavurması, Sırın, Pekmezli Kaygana ve Tava Helvası gibi tarifleri, Şef Açıkgül’ün coğrafya, yemek ve çocukluk anıları ile süslediği etkinlikte katılımcılar, ustasından püf noktalarını da öğrendikleri lezzetlerin tadımını da yaptılar. 
Biletleri çıktığı günlerde hızlıca tükenen Hatay Mutfağı etkinliğinde ise ödüllü Şef Özlem Warren, kendi memleketi, dinlerin ve kültürlerin buluşma noktası olarak bilinen Hatay-Antakya mutfağından Tepsi Kebabı, Patatesli Bulgurlu Köfte ve Biberli Ekmek yapımını gösterdi.

Katılımcılar sadece depremin vurduğu Hatay şehirlerinin yemeklerini tatmakla kalmayıp, Şef Özlem Warren’dan şehre dair çocukluk anılarını ve hikayelerini yeni yemek kitabının ufak bir tanıtımıyla birlikte dinlediler. 


Hız kesmeden devam eden Türk mutfağı atölyelerinin ikinci gününde, Şef Servet Kılıç’ın memleketi UNESCO Gastronomi şehri Gaziantep mutfağı katılımcıların ilgi odağı oldu. Gaziantep’in yöresel kahvaltı çeşidi olan Olmaç ile başlayıp Ali Nazik ile tamamlanan atölyeyi, Antep fıstığının baş rolünü oynadığı Gaziantep Tatlıları atölyesi takip etti. Çıtır yufka ile yapılan Katmer ve kendine has lezzetiyle öne çıkan Antep Fıstığı Ezmesinin yapılışı, sunumu ve en iyi lezzeti yakalamak için az bilinen ipuçlarını Şef’inden öğrenen katılımcılar, ağız sulandıran bu lezzetleri fırından yeni çıkmış taze bir biçimde test ettiler!


Mutfak etkinliklerinin yanında Üstat Hasan Çelebi’nden icazetli Hattat Gülnaz Mahboob ile geleneksel hat malzemeleriyle Hat Sanatını deneyimledikleri iki atölye ve Ebru sanatçısı Dilara Karaağaç ile çocuk ve yetişkin olmak üzere 5 farklı ebru atölyesinin yapıldığı sanat aktiviteleri de katılımcılar tarafından yine ilgi odağı oldu. Katılımcılar, hat sanatının geleneksel malzemeleri ile bu kadim sanatı deneyimlerken, atölye sırasında Hattat Gülnaz Mahboob tarafından katılımcıların kendi baş harfinin Nesih yazı stili ile yazıldığı kolyeleri ile evlerine gittiler. Ebru atölyeleri boyunca ise teknelerinde karanfilden laleye çeşitli çiçekler açtıran katılımcılar, hem bu tarihi sanatı eğlenceli bir biçimde öğrenmiş hem de evlerine kendi yaptıkları şaheserleriyle dönmenin mutluluğunu yaşadılar. 


Zengin Türk Mutfağını ve sanatlarını, Londra El Sanatları Haftası (LCW) boyunca Londralılarla buluşturan Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği gelecek etkinlikler hakkında daha fazla bilgi almak için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://yeelondon.org.uk/, ya da sosyal medya hesaplarını @yeelondra olarak Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube’da takip edebilirsiniz.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.