Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs'ta gerçekleştirilme önemine sahip programda öğrenciler, nanoteknolojik yöntemlerle geliştirilebilecek kendilerine ait ürün; tanı ya da tedavi yöntemlerini 2 saat 15 dakikalık bir canlı yayında anlattılar.
Canlı yayına İÜ-C Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kevser Sözgen Başkan, Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Ayben Kilislioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Selcan KARAKUŞ ve Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği Başkanı Alpaslan DÜVEN konuk olarak katıldı.
Covid-19'a Kudre Narı'yla çare
Öğrencilerin dünyayı etkisi altına alan ve yüzbinlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Covid-19'la mücadele amacıyla geliştirdikleri projeler dikkat çekti. Salgının yayılma hızının durdurulmasından Covid-19 için kullanılan yöntemler ve Kudret Narı'ndan yararlanan antibakteriyel beze kadar birbirinden önemli fikirler ve projeler paylaşıldı.
Öğrenciler ve projeleri
Kimya öğrencisi Rabia Nur Bulduk'un akışı sunduğu programda Melisa Çelebi: "Virüs Nedir? Bakteriden Farkı Nedir?", YTÜ'den Merve Tosun: "Sars-Cov-2 Replikasyonu ve Mekanizmalar", Ecem Bahtiyar: "Covid-19'un Yayılma Hızı ve R0 Değeri", Baran TANI: "Covid-19'un Tanısında Kullanılan Testler ve Yetersizlikleri", YTÜ'den Hursima İzgiş: "Covid-19 İçin Kullanılan Tedavi Yöntemleri", Zeynep Berberoğlu: "Maske Tipleri ve Kullanımları", Zülal Nur Özel: "Nanoteknoloji ile Geliştirilen ZNÖ20 Maske Fikrim", Enes Saylam: "PLA ve Karvakrolden Üretilen Akıllı İlaç Fikrim", Merve Bahçekapılı: "Gümüş ve Bor Katkılı Paraformaldehit Fikrim", Elif Aslan: "Nanoyapılı Antiviral Jel Fikrim", Sinem Buzdan: "Kudret Narı'ndan Yararlanan Antibakteriyel Bez Fikrim", Nesrin Arslan: "Ag-TiO2 Antimikrobiyal Ajan İçeren Jel Fikrim", Şevval Doğan: "Kil ve Tuzdan Oluşan Nanomalzeme Fikrim", Başak Yıldız: "Poliamid Kumaşlarda Benzalkonyum Klorür Kullanılması Fikrim", Ayşegül Güler: "Kitosandan Üretilen Antibakteriyel Telefon Kaplaması Fikrim" sunumlarını gerçekleştirdi.
ALPASLAN DÜVEN / LONDRA