Öne Çıkanlar 2024 Yılının En demografi METEATRA Londra emlak satışları Strazburgda Türk Gazeteciler Vakfı başkanı Kazakistanlı Naziya Bisenovaya Asya Kadınlar Zirvesi Naziya Bisenovaya Asyanın en ünlü

Bu haber kez okundu.

Prof. Çiğdem Balım, Nilay İşlek ve  Lara Melda Ömeroğlu Dünya Kadınlar Günü etkinliğine katıldı

Mihrişah Safa-Dünya Kadınlar Günününde “Mücadeleye Devam” iletisi. Başkonsolos Bekir Utku Atahan’ın himayesinde Britanya Türk Kadınları Derneği’nin düzenlediği “Dünya Kadınlar Günü” etkinliginde, Prof. Çiğdem Balım, sanatçı Nilay İşlek ve müzisyen Lara Melda Ömeroğlu konuk oldu. BTKD Başkanı Servet Hassan’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya derneğin üye ve dostu çok sayıda kişi katıldı. “Sen de Mücadeleyi Seç” başlıklı etkinlikte mücadeleye devam mesajı verildi. 

“Sen de Mücadeleyi Seç” 

Londra’da kurulu Britanya Türk Kadınları Derneği, Dünya Kadınlar Gününü T.C Londra Başkonsolosluğu himayelerinde düzenledigi çevrimiçi bir toplantı ile kutladı.  “Sen de Mücadeleyi Seç” konulu toplantıya Başkonsolos Bekir Utku Atahan, akademisyen Prof. Çiğdem Balım, sanatçı ve eğitmen Nilay İşlek, piyanist Lara Melda Ömeroğlu ile  BTKD’nin üye ve dostu çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü Dernek Başkanı Servet Hassan’ın yaptığı çevrimiçi toplantıda konuşmacılar “Dünya Kadınlar Gününün” önemine değindiler. Piyanist Lara Melda ise Chopin’den iki ayrı eser seslendirerek, izleyenlere mini konser verdi.Dernek Başkanı konuşmacılarla Dünya Kadınlar Günü hakkında bir dizi söyleşi gerçekleştirdi. Hedefe ulaşmak icin erkeklerin de çalışması gerekiyor

Başkonsolos Atahan

Çevrimiçi etkinliğin açış konuşmasını yapan Başkonsolos Atahan, BTKD’ye bu toplantıyı düzenlediği için teşekkür etti ve tüm kadınların bu özel gününü kutladı. Başkonsolos Atahan konuşmasında, “Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandığından bu yana kadınların her alanda kaydettiği ilerleme gelecege umutla bakmamızı sağlıyor. Hedefimiz kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olduğu bir geleceği insa etmektir. Böyle bir hedefe ulaşmak için erkeklerin de en az kadınlar kadar çalışması gerekiyor” dedi. Baskonsolos Atahan, “Günümüzde, Dışişleri Bakanlığı’nda çalışanların yüzde kırka varan önemli bir oranda kadın, bunun daha da artmasını diliyoruz. Türk kadının bugün ulaştığı yer hepimizi gururlandırıyor ve mutlu ediyor. Şüphesiz ki, Türk kadınının bu gurur verici başarısında ulu önder Atatürk’ün vizyoner, eşitlikçi ve Türk kadınına güvenen ve inanan bakış açısı yatıyor” diyerek Atatürk’ün Türk kadının gelişimindeki büyük rolünü vurguladı. 
“Kadına haklarını vermeyi lütuf saymamalıyız”

Konuk konuşmacı Prof. Çiğdem Balım ise Dünya Kadınlar Gününün tarihçesini anlattığı konuşmasında günümüzde kadınların konumu hakkında çeşitli istatistiklerden örnek verdi. Prof. Balım, konuşmasında şunları söyledi:

Kadına el kaldırılmasın, taciz edilmesin. Kadınları okutalım, yardım edelim.


“Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre dünyada çalışan kadınların oranı yüzde 50. İdareciler içinde yüzde 28’i kadın. Parlamenterlerin yüzde 22’si kadın. Dünyada her gün ortalama 137 kadın kocaları, eski eşleri, erkek arkadaşları veya erkek akrabaları tarafından öldürülüyor. Dünya Bankasının yayınladığı bir rapora göre ise sadece 6 ülke Belçika, Danimarka, Fransa, Letonya, Lüksemburg ve İsveç kadınlara eşit davranıyor. Türkiye’deki rakamlara gelirsek; Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2019 yılında çalışan kadınların oranı yüzde 28. Çalışan kadınların en büyük şikayeti yüzde 59 ile mobbing. Yönetici kadınların oranı yüzde 17. TBMM’deki kadınların oranı ise yüzde 17. Girişimci kadınların oranı ise yüzde 8.  Ülkemizde kadınlarla ilgili yasalar var, ancak işletilmiyor. Kadın hala ailesinin, kocasının malı olarak görülüyor. Kadına haklarını vermeyi lütuf saymamalıyız. Kadına el kaldırılmasın, taciz edilmesin. Kadınları okutalım, yardım edelim. Okuma- yazma bilmeyen kadınlarınsayısının okuma-yazma bilmeyen erkeklerden beş misli fazla olduğunu unutmayalım. Kadın olarak birbirimizin elinden tutalım, destekleyelim” dedi. 


“Bugün armağan edilmiş bir gün değil, kazanılmış bir gündür”


Sanatçı ve eğitmen Nilay İşlek, İngiltere’ye “sanatçı vizesi” ile geldigini, ana sanat dalının fotoğrafçılık olduğunu belirterek, “2019 yılında “Artlens London” sanat atölyesini açtim ve sanatsal çalışmalarıma burada devam ediyorum. İngiltere’de olmanın avantajlarını kullanarak Türkiye’de bir çok oluşuma destek veriyorum. Mesleğimde bir yerlere geldiysem hep kendi çabamla geldim. Kadın olarak değil yeteneklerimle başardım. Bugün sadece Dünya Kadınlar Günü değil, aynı zamanda sivil farkındalık günü, ayrımcılıkla mücadele günü, anti-cinsiyetçilik günü, kadın haklarının dönüm noktası; bu armağan edilmiş bir gün değil, kadın hak ve özgürlükleri adına mücadeleyle alınmış bir gündür” dedi.
Karantinalar en çok müzik sektörünü etkiledi

BBC’nin “Genç Müzisyenler 2010” yarışmasında birincilik kazanan Lara Melda Ömeroğlu

BBC’nin “Genç Müzisyenler 2010” yarışmasında birincilik kazanan Lara Melda Ömeroğlu ise bir soru üzerine karantinanın kültürel faaliyetleri olumsuz etkilediğini, en çok da müzik sektörünü etkilediğini ifade ederek, “Genc müzisyenler geçim sıkıntısına düştü. Müzikseverlerin desteğine ihtiyacımız var. Yedi yaşımdan beri Chopin hayranıyım ve onun müziklerini çalıyorum. Yeni albümümde repertuarım da ondan oluşuyor. Her şeye ragmen bu dönemi bir arınma dönemi olarak algılıyorum ve bu dönemden çıkacağımız günleri umutla bekliyorum” diye konuştu. Programda başarılı genc piyanist Lara Melda Chopin’den iki ayrı eser seslendirerek, izleyenlere müzik ziyafeti verdi. Lara Melda’nın Chopin’in eserlerini seslendirdiği ve eleştirmenlerden beş yıldız alan yeni albümü  www.laramelda.co.uk/albums de satışa sunuldu.  Mücadeleye devam! BTKD Başkanı Servet Hassan tüm katılanlara ve konuşmacılara teşekkür ederek Dünya Kadınlar Gününü kutladı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.