Öne Çıkanlar Olimpiyatlarda Pile kktc İngiliz Polisi antalya avrupa Boris Johnson buket aydın estetiksiz Galatasaray Boluspor londra Shanghai Shenhua 24 haziran seçimleri

Bu haber kez okundu.

Yurtta Barış, Dünyada Barış diyen kimdir?

AVRUPA JANASI (AVA) St. Mary's Redgrave Kilisesi, 12 Ekim Cumartesi ve 13 Ekim Pazar 2024 tarihlerinde benzeri bulunmayan bir deneyim için ziyarete açık olacak. Kilisenin muhteşem vitray doğu penceresinin önünde Atatürk’ün Gözleri'ni göreceksiniz. 1923'te modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu ve ilk cumhurbaşkanı oldu. 1934'te kadınlara oy kullanma ve seçilme hakkı verdi. Onun birçok atasözü bugün hâlâ geçerliliğini koruyor. Sanatçı Ned Pamphilon 2008 yılında eserlerini sergilemişti. 

“Eğer bir toplum, hedefine tüm kadınları ve erkekleriyle birlikte ilerlemiyorsa, ilerlemesi ve medenileşmesi bilimsel olarak imkansızdır. Yeryüzünde gördüğümüz her şeyin kadınların eseri olduğunu unutmamalıyız.”

“Milletin hayatı tehlikeye girmedikçe savaş bir cinayettir.”

Bugünün çatışma dolu dünyasında, 1931'de Atatürk’ün söylediği şu sözleri hatırlıyoruz:

“Yurtta barış, dünyada barış için çalışıyoruz.”

Yerel sanatçı Ned’in, Türkiye ile 35 yıllık bir geçmişi var ve 2008 yılında St. Mary’s Redgrave Kilisesi’nde Türk temalı sanat eserlerini sergiledi.

O tarihten bu yana, bu İngiliz ressamın Atatürk’ün Gözleri adlı eseri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ANZAC Günü’nü, Turkiye’nin 100. yıl dönümü ve Zafer Bayramı’nı anmak için Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı Anıtkabir’in merdivenlerinde Türkler tarafından sergilendi.

Gözler, 1890 yılında Osmanlı firkateyni Ertuğrul’un kaybını ve Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğu anmak amacıyla Türk Deniz Kuvvetleri gemisi TCG Gediz’de Port Said, Cidde, Aden, Mumbai, Colombo, Singapur, Saygon, Hong Kong, Fuzhou, Nagasaki, Kuşimoto ve Tokyo’dan geçerek sergilendi.

SERGİ ADRESİ: St. Mary’s Church, Churchway, Redgrave, Diss, Suffolk IP22 1RJ
TARİHİ VE SAATİ: Cumartesi 12 & Pazar 13 Ekim 2024 10:00 - 16:00

St. Mary’s Redgrave Kilisesi’nde iki dünya savaşlarında hayatını kaybedenlere adanmış bir anı şapeli bulunuyor. 1914-1918 yılları arasındaki savaşların ardından Atatürk, savaşta hayatını kaybedenler hakkında şunları söyledi:
“Uzak diyarlardan evlatlarını savaşa gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz; evlatlarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatmaktadırlar. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

7 orijinal Göz tablosundan 5'i özel koleksiyonlarda bulunuyor ve 6. tablo İstanbul'da. 2022 yazında, Ned 7. Gözler tablosunu Doğu Anglia’da tamamladı ve bu süreç hızlandırılarak filme alınıp 1 Ocak 2023’te, 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamak amacıyla halka sunuldu. 23 Ocak 2023'te Türk Genelkurmay Başkanı bir teşekkür mektubu gönderdi. Birkaç gün sonra, 6 Şubat 2023’te, Suriye ve Türkiye’yi vuran yıkıcı bir deprem oldu. 100. yıl kutlamaları bir gecede sona erdi ve 7. Gözler tablosu o zamandan beri sarılıp saklandı.

Redgrave St Mary’s Kilisesi, Kiliseler Koruma Vakfı’na ait olup, Redgrave Kilisesi Miras Vakfı tarafından işletilmektedir. Düzenli ibadet için kullanılmamasına rağmen kutsal olmaya devam ediyor, ancak topluluk etkinlikleri için kullanılabiliyor. Şans eseri bir karşılaşma, bu benzersiz ve tarihî açıdan önemli tabloyu St. Mary’s Kilisesi’nde yeniden açıp sergilenmesi davetine yol açtı.

“Sanatın neden gerekli olduğunu bilmiyorum - sadece gerekli olduğunu biliyorum. 1940'larda, Ingiliz Ulusal Galeri'deki bir tabloyu görmek için bombalara göğüs geren herkes de bunu biliyordu.”
Brian Sewell, Sanat Eleştirmeni’nin Ned’e cevabı, Pazar, 04 Nisan 2010
 www.turkiye1923-2023.com 

St. Mary’s Church, Churchway, Redgrave, Diss, Suffolk IP22 1RJ
Cumartesi 12 & Pazar 13 Ekim 2024 10:00 - 16:00

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.