TANIMA VE TENFİZ. ADVANTAGE AVUKATLIK: "Daha önce yazılı ve sözlü basında sıkca açıklamaya çalıştığımız üzere, yabancı ülke adli veya idari makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararların Turkiye’de aile kütüğüne tescil edilmesini amaçlayan ‘’ Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Karaların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında Yönetmelik’’ 7 Şubat 2018 tarihli ve 30325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup 19 Mart 2018 tarihli genelge ile de yurtdışı temsilciklerinde uygulanmaya başlanmıştır."
ADVANTAGE AVUKATLIK: "Anılan Yönetmelik ve genelge hükümleri gereğince Londra Başkonsolosluğu’nda yapılacak tanıma işlemi sadece Birleşik Krallık adli makamlarınca verilmiş boşanma, evlililğin butlanı,evliliğin iptali veya evliliğin mevcut olup olmadığının tespit edilmesine ilişkin kararları kapsamaktadır. Önemle belirtmek isteriz ki, Mahkeme Kararında çocukların velayeti, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel ilişki kurulması mal rejimi tazminat gibi tenfize konu hükümler varsa; 5718 sayılı Kanun uyarınca Türkiye’de görevli yetkili mahkemelere bu kararın tenfizi yönününde ayrıca dava açılması gerekir. Yine bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi Birleşik Krallık mahkemelerince verilmiş boşanma kararlarının ‘’kesinleşmiş olması’ ve kamu düzenine açıkca aykırı olmaması gerekmektedir."
ADVANTAGE AVUKATLIK: "Birleşik Krallık tarafından verilmiş olan boşanma kararlarına istinaden Türkiye mahkemelerinde açılmış, devam eden veya kesinleşmiş bir mahkeme kararının olmaması gerekir.
Başvuru belgelerinin Konsolosluk tarafından incelenmesini takiben, herhangi bir eksiklik bulunması halinde; taraflara hata veya eksikliklerin giderilmesi için doksan gün süre verilir. Bu süre zarfında istenilen durumların ve evrakların yerine getirilmemesi durumunda başvuru reddedilerek başvuru evrakı iade edilir.Bu noktada kişilerin özellikle dikkat etmeleri gereken konu, Birleşik Krallık’ta verilen kesinleşmiş boşanma kararına ‘’APOSTIL’ olarak adlandırdığımız işlemin yapılması ve konsoluluğa bağlı bir yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş olmasıdır.Birleşik Krallık’ta boşanmış olan kişiler veya kanuni vekilleri konsolosluğa bizzat başvuruda bulunmalılar. Posta ile başvurular kabul edilmemektedir. Taraflar Konsolusluğa aynı anda başvurabilecekleri gibi, doksan günü geçmemek kaydıyla farklı tarihlerde de başvuru yapabilirler. Ayrı ayrı yaptıkları başvuruları doksan günlük süreyi geçtiği için rededilen tarafların birlikte yeniden başvurmaları haline başvuruları kabul edilir."
ADVANTAGE AVUKATLIK olarak Bosanma davalarının TANINMASI - TENFİZİ ve APOSTİL konusunda bigi almak isteyen müvekkillerimiz aşağıdaki numaralardan bizlere ulaşabilirler.
273 Fore Street Edmonton London
+44 0208 807 16 76