Öne Çıkanlar ingiltere İngiltere Türk Toplumu Futbol Federasyonu Kadın Sporcusu Coventry muharrem ince Eda Erdem Dündar En Beğenilen Londradaki Dışişleri Bakanlığı binası Bağımsızlık Günü Michael Jackson

Bu haber kez okundu.

Londra'da diplomatik ilişkilerinin 100. Yıldönümüne Türk Japon Konseri

Londra Yunus Emre Enstitüsü 16 Şubat Cuma günü Waterloo’daki St. John Kilisesi’nde Türkiye ve Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. Yıldönümünü ve dostluğunu bu iki medeniyetin kültürlerini  melodileri ile bir araya getiren unutulmaz bir müzikal gece ile kutladı. Bu olağanüstü etkinlikte ünlü piyanist, besteci ve öğretim üyesi Çiğdem Borucu ile koto virtüözü Atsuko Suetomi, dinleyicilere geleneksel Japon ezgileri ile Anadolu’nun zengin müzik mirasının harmanlanarak Yamato’dan Anadolu’ya uzanan muhteşem bir müzikal yolculuk sundu.  Konser, Çiğdem Borucu’nun konserde çalınan eserler hakkında kısa bir giriş konuşmasıyla başladı. Konuşmanın ardından Çiğdem Borucu’nun Atsuko Suetomi’ye eşlik etmesiyle iki geleneksel Japon koto parçası koto ile piyanonun mükemmel bir uyumu içinde icra edildi. 


Konserde, Suetomi ve Borucu, Japon ve Türk müziğinin güzel örneklerine yer verdiler. İlk olarak, koto için yazılmış en eski eserlerden Rokudan'ı ardından da Japonya'nın en ünlü halk şarkılarından Sakura Sakura'yı çaldılar. Kiraz çiçeklerinin güzelliğini ve geçiciliğini anlatan bu parçada hem melodik hem de ritmik uyum ile dinleyicilerden alkış topladı. Konserin devamında Aşık Reyhani'den Bahar Gelsin ve Aşık Veysel'den Uzun İnce Bir Yoldayım gibi Anadolu müziğinin klasiklerinin yanında Çiğdem Borucu'nun kendi bestelerine de yer verildi. Çiğdem Borucu’nun piyano ve koto için yazdığı "Ziyaret" adlı duygusal ve anlamlı eseri gecenin önce çıkanları arasında oldu. 1899 yılında İstanbul’dan Japonya’ya giden Ertuğrul Fırkateyni’nin talihsiz yolculuğunun anısına ithaf edilen eser Türkiye ve Japonya arasındaki dayanışma ve dostluğun sembolü olarak, piyano ve koto’nun uyumlu ve dramatik sesleri ile dinleyenleri büyüledi.

Etkinlik hakkında yorum yapan Borucu, "Bu konser, Türkiye ve Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin yüzüncü yılını kutlamak için çok anlamlı bir etkinlikti. Atsuko  iki kültürün müziklerini bir araya getirmek adına yeniden konser vermek benim için oldukça mutluluk vericiydi" diyerek duygularını dile getirdi. Aynı şekilde, Suetomi "Bu konser, benim için çok özel bir deneyimdi. Çiğdem ile birlikte çalmak çok keyifliydi. Koto ve piyano, çok farklı iki çalgı olmasına rağmen, çok güzel bir uyum yakaladık. Herkese bu müzik yolculuğuna katıldıkları için çok teşekkür ederim "dedi. Londra'daki tarihi St John's Kilisesi’nin antik atmosferinde yankılanan koto'nun ve piyanonun büyüleyici sesleriyle doldu. Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk Hava Yolları'nın desteğiyle düzenlenen ve Japonya ve Türkiye'nin zengin ve çeşitli kültürlerini keşfederek Yamato'dan Anadolu'ya uzanan bu müzikal yolculukta iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 2024 yılındaki yüzüncü yıldönümü coşku ve dostluk ile kutlandı. Bu büyüleyici konseri kaçıranlar ve Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen gelecek konserler ve performanslardan haberdar olmak isteyenler Enstitü’nün sosyal medya hesabı @yeelondra’yı  takip edebilirler.

 

Çiğdem Borucu, piyanist, besteci, ses tasarımcısı ve öğretim üyesidir. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda piyano, Graz Müzik ve Sahne Sanatları Yüksekokulu'nda oda müziği eğitimi aldı. Brooklyn College (CUNY) Müzik Konservatuvarı'nda piyano, kompozisyon ve elektro-akustik müzik üzerine eğitim aldı. Borucu, Brooklyn College'dan aldığı BA ve MM dereceleriyle Miriam Gideon ve John Cage kompozisyon ödüllerini kazandı. Görsel sanatçılar, tiyatro ve belgesel sanatçılarıyla işbirliği yapmış olup, eserleri ABD, Almanya, Belçika, Portekiz, Hindistan ve Türkiye'deki festivallerde ve sergilerde sergilendi. Borucu'nun iTunes ve Spotify'da üç albümü bulunmaktadır: Mapping Home (2023), Many Things (2020) ve Silver Moon (2018).

Atsuko Suetomi, Japonya'dan gelen koto sanatçısıdır. T ustalar Tadao Sawai ve Kazue Sawai'nin öğretileri altında modern koto dünyasına kalıcı bir etki bırakmıştır. Musashi Üniversitesi ve Takasaki Sanat Üniversitesi'nde Japon müziği eğitimi alan Suetomi, Japonya'daki yarışmalarda övgü toplarken dünya çapında performanslar sergileyerek Türkiye ve ötesinde festivallere davetler alıyor. 2007'den beri Türkiye'de yaşayan Atsuko, Türk virtüözleriyle işbirliği yapmakta ve Maestro Ender Sakpınar önderliğindeki Türk-Japon dostluk konserlerinde izleyicileri büyülemektedir. Türkiye'deki Japon Müzik ve Sanat Derneği'nin Onursal Başkanı olarak, kotoyu eğitim ve hayır işleri aracılığıyla tanıtarak çeşitli kuruluşlar için fayda konserleri düzenlemektedir. Uluslararası bir varlık gösteren Atsuko, Güney Kore'deki FIFA Dünya Kupası gibi prestijli etkinliklerde boy göstermiş ve "Like a Bird" ve "The Way" gibi albümler yayınlamıştır.

Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün 64 ülkede 85 kültür merkezi bulunmakta olup 2010 yılında da Londra’daki merkezini açmıştır.   
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.