Öne Çıkanlar Karpaz bölgesi survivor cinayet İngiltere Milli Takımı economist sterlin 15 ekim 2018 KTFF güven oylaması galatasaray uefa fenerbahçe erzurumspor maçı chp seçim sloganı

Bu haber kez okundu.

İngiliz siyaseti Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonunun sona ermesi talebinde birleşti

Avrupa Ajansı (AVA) Avrupa Gazetesi- Birleşik Krallık, İngiltere’de Partiler arası 50 nüfuzlu siyasetçiden oluşan bir grup, İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Cameron'a, İngiltere'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) doğrudan uçuşlara uyguladığı "cezalandırıcı ve adil olmayan yasağı" kaldırması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanı Lord Cameron'a gönderilen mektup, genel seçimler için Parlamentonun feshedilmesinden önce son çare olarak dışişleri bakanına gönderildi ancak İşçi Partisi'nden Jack Straw ve Muhafazakâr Parti'den Sir Iain Duncan Smith'in de desteğini aldı. Bu hamle, Kıbrıs'ın bölünmüş adasının rakip parçalara ayrıldığı ve hâlâ çözülmeyi bekleyen krizin üzerinden 60 yıl geçmesinin planlandığı bir dönemde geldi.KKTC'de uçuşlara izin vermeme veya seçilmiş hükümeti tanıma yönündeki mevcut hükümet politikasını etkilemek için çok geç olmasına rağmen, milletvekilleri, eski milletvekilleri ve meslektaşları bunun bir sonraki seçimi kim kazanırsa kazansın için bir teşvik olacağını umuyor.


Jack Straw'dan KKTC'ye direkt uçuşlara destek

 
İşçi Partisi'nin dışişleri bakanı Jack Straw, 2004'te adayı yeniden birleştirecek olan Annan Planı ile ilgili başarısız müzakerelere nezaret ederken, güneydeki Kıbrıslı Rumların referandumda önerileri reddetmesi nedeniyle kuzeyin lehte oy kullanmasına rağmen başarısız oldu. Annan Planı'nın giriş şartı olduğu bir hafta sonra İngiltere'nin Kıbrıs'ın AB'ye girmesine izin vermesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.Geçmişteki ve şimdiki milletvekilleri, Dışişleri Bakanı Lord Cameron'a yazarak, KKTC'ye yönelik muameleye ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek, "Birleşik Krallık'tan, Kıbrıs adasının en büyük havalimanı olan Ercan Uluslararası Havalimanı'na direkt uçuşların başlaması" çağrısında bulundu. . Dışişleri Bakanı'nın "Ercan'a uçak yolculuğu konusunda Avrupa'daki en kısıtlayıcı politikalardan birine" son vermesini istiyorlar.


Milletvekili ve meslektaşları Lord Cameron'a yazdı  
 
İngiltere'nin Kosova gibi BM üyesi olmayan ülkelere ve Tayvan gibi tanımadığı ülkelere uçuşlara izin verdiğine işaret ediyorlar. Soru şu: “Neden Kuzey Kıbrıs'a olmasın?” KKTC'ye uçak yolculuğunun risk taşımadığını ve güvenlik açısından kötü bir geçmişin bulunmadığını iddia ediyorlar. Ercan Havalimanı'nın uluslararası havacılık güvenliği standartlarına uygun olduğunu ve her yıl yüzbinlerce yolcuyu güvenle ağırladığını iddia ediyorlar. Ancak farklı partilerden milletvekilleri, İngiltere'nin KKTC ile ilişki kurma konusunda başarısız olmaya devam etmesi halinde, "Rusya ve İran gibi ülkelerin bunu yapmasına izin verme riskinin olacağı ve İngiltere'nin Doğu Akdeniz'deki stratejik dayanağına temelden zarar vereceği" konusunda da uyarıda bulundu. 


KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar öncülük ediyor


Mektup, 300.000 kişilik güçlü Kıbrıs Türk diasporasından gelen bir eylem çağrısını takip ediyor ve yeni bir genel seçimin açıklandığı dönemde geliyor. Kıbrıslı Türkler, onların arkadaşları ve aileleri de bu adaletsiz duruma son verilmesi konusunda hem hükümete hem de diğer büyük partilere baskı yapacak. Kampanyaya, iki devletli çözüm çağrılarına da öncülük eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar öncülük ediyor.

 Chet Ramadan 

Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adillik Derneği'nin kurucusu Chet Ramadan şunları söyledi: “İngiltere'nin KKTC'ye yönelik uçuşlara yönelik gerileyici yasağına son vermesinin zamanı geldi. Bu, 20 yıl önce vaat edilen ama henüz yerine getirilmeyen bir şey. “İngiltere'de yaklaşık 300.000 Kıbrıslı Türk, Kuzey Kıbrıs'ta ise 15.000 İngiliz gurbetçi yaşıyor. Zahmetli ve gereksiz uçuş kuralları, aile üyelerini ziyaret etmek veya tatile çıkmak isteyenler için yalnızca ağır bir yük oluşturuyor. "Birleşik Krallık'taki partiler doğrudan uçuşların yeniden başlamasına izin verme taahhüdünde bulunmalı ve biz de bir sonraki hükümeti kim kurarsa kursun bu çağrıyı tekrarlayacağız."

Ancak böyle bir hamle, adanın güneyindeki tanınan devlet olan Kıbrıs hükümeti tarafından şiddetle direnilecek ve Birleşik Krallık'ın AB ile ilişkilerine olumsuz yansımaları tehdit edebilecektir.Altmış yıl önceki olaylar, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumları, çatışmayı Kıbrıs'ı Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan bir askeri darbeyle başlatmakla suçlamasıyla hâlâ öfkeli bir şekilde tartışılıyor. Bunu, Kıbrıs Türk toplumlarına yönelik saldırılarla “etnik temizlik” girişimi olarak tanımlanan olay takip etti.The Independent gazetesi siyasi editörü David Maddox’un konuyu gündeme getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.