Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

Londra'da Dede Efendi konserinde Yine Bir Gülnihal Türk valsi büyüledi

KÜLTÜR SANAT

Londra Yunus Emre Enstitüsü, Dede Efendi'nin Osmanlı klasik müziğinin büyüleyici bir icrası olan Dede Efendi Türk Sanat Müziği Konseri’ni sundu.

Londra Yunus Emre Enstitüsü, döneminin en etkili bestekârlarından Dede Efendi'nin Osmanlı klasik müziğinin büyüleyici bir icrası olan "Dede Efendi" Türk Sanat Müziği Konseri’ni 24 Ocak Çarşamba günü sundu. Konser, 12. yüzyıldan kalma tarihi ve güzel bir kilise olan ve tarihi dokusu ile ve etkinliğin atmosferini zenginleştiren St. Mary's Church Islington'da gerçekleştirildi. 1778 yılında İstanbul'da doğan ve Mevlevi ayinlerinden çeşitli formlardaki bestelere uzanan geniş bir yelpazede yaklaşık 300 eser besteleyen Dede Efendi'nin eserlerinden bir seçki ‘Dede Efendi Konseri’ olarak Londra’da bu temada ilk defa düzenlendi. 1778'de İstanbul'da doğan Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi, bestekâr, neyzen ve ses sanatkârı olarak klasik Türk müziği dünyasında iz bırakan bir isimdir. Dede Efendi Uncuzade Mehmet Emin Efendi ve ardından 1798'de Yenikapı Mevlevihanesi'nden Ali Nutkî Dede gibi değerli isimlerden ders almıştır. Bu dergâhta Osmanlı Padişahı Sultan III. Selim’in dikkatini çekmiş ve dönemin gözde bestekârları arasına girmiştir. Dede Efendi'nin mirası günümüze ulaşan ve Türk müziğini şekillendiren 300'e yakın bestesi ile devam etmektedir.

Ud ve vokalde Baha Yetkin, kanunda Serdar Yılmaz, klasik kemençede Alexandros Koustas ve perküsyonda Muammer Sağlam gibi olağanüstü yetenekli müzisyenler tarafından icra edilen konserde Dede Efendi'nin musiki tarzının ve mirasının farklı bir yönünü temsil eden bestelerinden bir seçki çalındı. İcra edilen eserler arasında, Dede Efendi'nin başyapıtlarından biri olan ve sevgiliye bir övgü niteliği taşıyan “Yüzündür Cihanı Münevver Eden”, zarafeti ve inceliğiyle izleyenleri duygulandırdı. “Ey Büt-i Nev Eda Olmuşum Müptela” parçasının icrasında perküsyonun ritmi ve kemençenin yükselen nağmelerine ud ve vokallerin kattığı derinlik dinleyenleri bu parçanın zengin melodileri karşısında derinden etkilendi. Dede Efendi’nin en meşhur eserlerinden biri olan “Gitti de Gelmeyiverdi” de gecenin öne çıkan parçalarından biriydi! Kemençe ve vokale kanun ve udun kattığı kontrast ile dinleyiciler gecenin unutulmaz şarkılarından biri olan bu parçanın hüznünden ve güzelliğinden çok etkilendi.

Gecenin en çok alkış alan parçalarından biri, Dede Efendi'nin Gülnihâl Hanım için bestelediği ünlü Türk valsi "Yine Bir Gülnihâl" oldu. Doğu ve Batı müzik tarzlarının bir birleşimi olan eser müzisyenlerin tutku dolu icrası dinleyicilerin mırıldanarak eşlik etmesi ile yine hem dokunaklı hem de oldukça nostaljik bir deneyim yarattı. Dinleyiciler Dede Efendi'ye ve onun bestelerine uygun bir saygı duruşu niteliğindeki bu eserin zamansız güzelliği karşısında büyülendi. Baharın gelişini kutlayan ve en neşeli melodilerinden biri olan "Baharın Zamanı Geldi" eserinin icrası ile konser son buldu. Perküsyonun şenlikli havası, kemençenin canlı melodileri ve son olarak da ud ve vokalin sıcaklık ve çekicilik kattığı bu eserin neşesi ve enerjisi konser için unutulmaz bir final oldu.

Baha Yetkin, Türk ud sanatçısı ve bestekar, dünya çapında tanınan bir isimdir. İstanbul ve Orta Doğu müziğini kendi özgün tarzıyla yorumlaması, Mustafa Keser ve Petros Klampanis gibi ünlü sanatçılarla işbirliklerine imkan tanımıştır. İspanya'da flamenko çalmak ve Royal Albert Hall'de solo bir resital vermek için ilk kez davet edilen Yetkin'in müzikal serüveni, dünya genelindeki prestijli mekanlarda, çeşitli festivallerdeki performanslarında, albüm ve kitap projeleriyle sürmektedir.

Dr. Serdar Yılmaz, fizikçi ve virtüöz kanun sanatçısıdır. Hem vokal hem de enstrümantal alanda sağlam bir müzik eğitimi almış olan Dr. Yılmaz, Mersin Üniversitesi'nde doçent olarak görev yapmaktadır. Kanun'un karmaşıklıkları üzerine yaptığı çalışmalar ve Müzik Fiziği'ne olan ilgisi, Osmanlı ve çağdaş Türk müziğini bir araya getirmesini sağlamaktadır. Dr. Yılmaz, sanatçılarla yaptığı işbirlikleri, çeşitli performansları ve geleneksel Türk müziğine katkıları ile geniş bir izleyici kitlesine seslenmektedir.

Alexandros Koustas, Academy of St Martin in the Fields üyesi ve English National Ballet Philharmonic'in baş viyolonselistidir. Royal Academy of Music'den aldığı viyola ve keman eğitimi sonrasında Türk Makamı'nı keşfetmeye yönelmiş ve son on yılda özellikle Klasik Kemençe'ye odaklanmıştır. Akram Khan Giselle'nin Londra ve uluslararası turlarındaki etkileyici performansları, Koustas'ın sahne sanatındaki üstün yeteneklerini göstermektedir.

Muammer Sağlam, Trabzon'da doğup ve erken yaşta Londra'ya taşınmış ünlü bir Türk perküsyoncusudur. O zamandan beri Birleşik Krallık genelinde birçok müzisyenle sahne almış ve hem BBC hem de ITV ile kültürel belgesellerde yer almıştır. Cajón, çalgılar ve ziller gibi dünya perküsyonlarını, darbuka, çerçeve davul ve req gibi Orta Doğu perküsyonlarıyla birlikte çalmaktadır.

 

Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak; Türk dili, kültürü ve sanatı alanlarında eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek; Türkiye’nin diğer ülkeler ile kültürel alışverişini arttırıp dostluğunu geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsünün 64 ülkede 85 kültür merkezi bulunmakta olup 2010 yılında da Londra’daki merkezini açmıştır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.