Avrupa Ajansı AVA Avrupalı Türklerin Sesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Londra'da çevrimiçi kutlandı

DÜNYA

Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu himayelerinde düzenlenen ve açış konuşmasını Başkonsolos Bekir Utku Atahan’ın yaptığı etkinliğe başta İngiltere olmak üzere Türkiye’den ve KKTC’den çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. 

Londra merkezli çatı örgütü Çanakkale Anma Platformu (ÇAP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 101’nci yıldönümünü çevrimiçi olarak düzenlediği bir konferansla kutladı. Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu himayelerinde düzenlenen ve açış konuşmasını Başkonsolos Bekir Utku Atahan’ın yaptığı etkinliğe başta İngiltere olmak üzere Türkiye’den ve KKTC’den çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Çevrimiçi konferansın konuşmacısı tarihçi Dr. Mithat Atabay, “Çanakkale Cephesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne: Çanakkale Ruhundan Cumhuriyet Ruhuna” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 

“BİR MİLLETİN KADERİNE ANCAK O MİLLET KARAR VERİR”

Açış konuşmasını Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan’ın gerçekleştirdiği etkinlikte Başkonsolos Utku Atahan konuşmasına, “İngiltere’deki çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” diyerek başladı.
TBMM'nin ilk Başkanı Atatürk’ün 1 Mart 1923 tarihinde, Meclisin dördüncü toplantı yılının açılışında yaptığı konuşmada millet iradesine yaptığı vurguyu burada paylaşmak istiyorum. Atatürk'ün sözleri tutanaklara şöyle yansıdı:

“TBMM’NİN KURULMASI BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞUŞUNUN HABERCİSİDİR”

“Hep birlikte bakışlarımızı, vicdanımızın merkezi olan millete dikelim. Orada erdemin, vefa ve içten bağlılığın, yenileme arzusunun, egemenlik aşkının ve geleceğin sönmeyen ateşi yanmaktadır. Bu kutsal ateş, kendi içindeki bilgisizlik ve karanlığı yakacak ve bağımsızlığımızın önüne dikilecek olan bütün engelleri yıkacaktır. Efendiler, millet önünde, onun hak ettiği bağımsızlığın önünde, onun layık olduğu gelişme ve yenileme arzusu önünde, her kuvvet ancak milletin irade ve amaçlarına uymak şartıyla yaşayabilir. Milletin irade ve amaçlarına uymayanların talihi hüsrandır, çökmedir.''

“ÇANAKKALE VE CUMHURİYET RUHU BİRLİK VE BERABERLİK RUHUDUR”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Çanakkale Savaşları'nda cephede düşmanla savaşan ve ardından siyasete atılan 143 milletvekili ve senatörün yanmış, yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden modern Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmalarının hikayesini anlattı. Türk milleti nasıl Çanakkale Savaşlarında işbirliği içerisinde düşmanı yenmişse ve yeni Türkiye’nin inşasında karşılaştığı zorlukları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde nasıl elbirliği ile ortadan kaldırmışsa bundan sonra da karşısına çıkan bütün zorlukları aynı ruh ve inançla aşmasını bilecek bir millettir” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.