Tatar: "Ortak zemin yok”. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile dün gerçekleştirdiği üçlü görüşmede, resmi müzakerelere başlamak için ortak zemin olmadığının görüldüğünü, ancak her iki tarafın da Kıbrıs’ta hayatın iyileştirilmesine yönelik işbirliği ve teknik komitelerin güçlendirilmesi yönünde mutabık kaldığını söyledi.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’ta öğle yemeğinde gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Türkevi’nde basın toplantısı düzenleyerek değerlendirmelerde bulundu.“Biz egemen eşitliğe dayalı, yan yana iki devletin yaşayabilmesini öngören teklifimizi yineledik. Cenevre’de ortaya koyduğumuz 6 maddelik önerinin geçerli olduğunu ve bundan geri adım atmayacağımızı ilettik” diyen Tatar, “eğer önerilerimiz kabul edilirse resmi görüşmeler başlayabilir” şeklinde konuştu.Rum lider Nikos Anastasiadis’in bunu kabul etmediğini belirten ve “bizim ayrı egemenlik hakkımızı kabul etmeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız” diyen Tatar, şu an için ortada ortak bir zemin olmadığını vurguladı.
Tatar, bununla birlikte hem Rum tarafının hem de kendilerinin, Kıbrıs’ta hayatın iyileştirilmesine yönelik işbirliği adımlarının atılmasına, 12 teknik komitenin güçlendirilmesine hazır olduklarını aktardıklarını, Genel Sekreter’in de bunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Görüşmede, Genel Sekreter Guterres’in objektif tutumundan memnuniyet duyduğunu da bildiren Tatar, “bu tür görüşmeler netice çıkmasa da diyalog açısından iyi” değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’in, Jane Holl Lute’un yerine yeni bir kişisel temsilci atama niyetinde olduğunu, ismin henüz netleşmediğini ancak atanacak bu kişinin ortak zemin yoklaması yapmasından sonra yeni bir gayrı resmi zirve düzenlenip düzenlenmeyeceğine karar verileceğini kaydetti.Jane Holl Lute’un yerine gelecek kişinin, yine aynı yetkilerle “kişisel temsilci” tanımıyla atanması, daha fazla yetkilerle donatılmaması gerektiğini kaydeden Tatar, “Genel Sekreter de bunu anladı. Herkesin kabul edebileceği biri olması lazım, hem Türklerin hem Rumların. Örneğin AB’den olmaması lazım. AB taraftır” ifadelerini kullandı.Tatar, üçlü görüşmede “1960 anlaşmasına dönün” çağrısını tekrarlayan Anastasiadis’in, Rumlar tarafından reddedilen Annan Planı’yla ilgili olarak da “fırsatı kaçırdık” ifadesini kullandığına dikkat çekti.“Tanınma için mücadelemizi sürdüreceğiz ve uluslararası camiaya anlatacağız” diyen Tatar, “egemen eşitliğimizin tanınması noktasında ısrarcı ve sabırlı olmamız lazımdır. Anavatan Türkiye’nin bu konuda bize verdiği destek çok önemlidir ”şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’de yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York ve çevre eyaletlerde yaşayan Kıbrıslı Türklerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Port Washington kasabasında yer alan toplantıda Cumhurbaşkanı Tatar, katılımcılara Kıbrıs konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgi vererek, görüşlerini dinledi.Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı yeni politika hakkında da katılımcılara bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, katılanlardan yoğun ilgi ve destek gördü.Konuşmasında öz vatanları Kıbrıs ile bağlarını hiç kopartmadıkları için katılanlara teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, çoğunun göç etmek zorunda kaldığı 1950’li ve 1960’lı yıllardan sonra çok iyileşmeler olduğunu ve KKTC ile Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlüğünü sürdürdüğünü vurguladı.New York temasları hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Tatar, yeni siyasetin Türkiye Cumhuriyeti tarafından da tam desteklendiğini belirtti.Türkevi’nin açılışına katıldığını, bir katın KKTC Temsilciliğine tahsis edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun burada yaşayan halk adına çok sevindirici olduğunu dile getirdi.