Öne Çıkanlar Djokovic Maden Çukuru Ulviyya Tagizade Musiad Mustafa Demir Millfield Theatre Mehmet Gözde ingiltere Barkley londra 18 Mart Şehitleri Nefes terapisti kamplar

Bu haber kez okundu.

Aile Avukatı Filiz Kılıç: 'Legal Aid kesintileri en çok kadınları vuruyor'

Hükümetin son yıllarda büyük kesintiler yaptığı Yasal Yardım alanındaki değişiklikler en çok kadınları vuruyor. Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun Direktörü Avukat Filiz Kılıç, kesintilerden en fazla etkilenen kesimin aile içi şiddet mağduru kadınlar olduğuna dikkat çekerek, ev içi şiddete maruz kaldığı halde yardım alamadığı için hukuki girişimde bulunmayan kadınların sayısında son dönemlerde hızlı bir artış gözlendiğini vurguladı.

Son yasal değişikliklerle birlikte ev içi şiddete maruz kalan her 10 kadından 6’sının Yasal Yardım (Legal Aid) alamadığına dikkat çeken deneyimli Aile Avukatı Filiz Kılıç, hükümetin hukuki yardım alanında yaptığı kesintilerin ekonomik olarak zor durumda olan düşük gelirli kadınları hak arayamaz hale getirdiğine dikkat çekti. 

Kılıç, Kadın Hakları, Kadınlara Yardım ve Galler Kadınlara Yardım adlı kuruluşların ortak hazırladığı bir raporun aile hukuku alanında yapılan Yasal Yardım kesintilerinin olumsuz etkilerini çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğunu kaydederek, Nisan ayından bu yana yürürlüğe giren yeni Yasal Yardım düzenlemesinin hem hukuk çevrelerinden hem de kadın kuruluşlarından sert eleştiriler aldığını dile getirdi.

 

ŞİDDET MAĞDURU KADINLAR YASAL YARDIM ALAMADIKLERI İÇİN HUKUKİ GİRİŞİMDE BULUNAMIYORLAR

 

Kadın kuruluşlarının geçtiğimiz ay yayınladığı rapora göre Yasal Yardım kesintileri yüzünden aile içi şiddete maruz kaldığı halde yasal girişimde bulunmayan kadınların oranının yüzde 61’e yükseldiğini dile getiren Kılıç, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

“Aile içi şiddete maruz kaldığı halde Yasal Yardım alamadığı için çok sayıda kadın mahkemelere başvuramıyor. Son rakamlar durumun  vehametini ortaya koyacak nitelikte. Kadın kuruluşlarının yaptığı son araştırmaya göre 2013 yılının 1 Nisan ile 31 Temmuz tarihleri arasında aile içi şiddete maruz kalan her yüz kadından 61’i yasal yardım desteği alma kriterlerine sahip olmadığı için yaşadığı şiddet ile ilgili herhangi bir yasal girişimde bulunmadı. Aile içi şiddet yaşayan ve yasal yardım alamayan kadınların yüzde 28’i kendi avukat ücretini ödeyerek yasal girişimde bulunurken, yüzde 16’sı avukat tutmayarak mahkemede kendi kendini temsil etme yoluna gitti.”

Araştırmaya göre Yasal Yardım almak için kişinin ekonomik durumunu gösteren gerekli belgeleri sağlayamadığı için hukuki yardımdan yararlanamayan kadınların oranının yüzde 17’yi bulduğuna dikkat çeken Kılıç, birçok kadının sırf bu belgeleri sağlamak için 50 sterlin ödemek durumunda kaldıklarını da dile getirdi. Kadınların yüzde 38’inin Yasal Yardım almak için gerekli belgeleri sağlamak için uzun süre beklemek durumunda kaldıklarını dile getiren Kılıç, aşırı bürokrasinin de yardım almayı zorlaştıran faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

 

KESİNTİLER TOPLUMLARIMIZI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR 

 

Yasal Yardım alanında yapılan kesintilerin Britanya’da yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk kadınları da ciddi şekilde etkilediğine dikat çeken Kılıç, “Yasal Yardım hizmeti veren bir firma olarak Aile Hukuku alanında, özellikle de aile içi şiddet ile ilgili bize başvuran kadın müvekkillerimize her konuda yardımcı olmak istiyoruz. Ancak hükümetin yaptığı kesintiler ve zorluklar yüzünden bu yardımı alma kriterleri epey zorlaştırılmış durumda ve müvekkillerin son iki yil içerisinde aile içi şiddet gördüklerini polis veya mahalle doktorundan mektupla belgelemeleri gerekmektedir. Bu yüzden aile içi şiddete maruz kalan bir çok kadın hukuki girişim başlatırken kendi avukatlık masraflarını kendisi karşılamak zorunda kalabiliyor. Ekonomik durumu iyi olmayanlar ise adeta kaderine terk edilmiş durumda. Firma olarak bize başvuran ancak yasal yardım alma kriterlerine uymayan zor durumdaki kadınlara da yardımcı olarak davalarını düşük fiyaya kabul ediyoruz veya destek alabilecekleri gönüllü kadın kuruluşlarına yönledirme yoluna gidiyoruz” dedi.

Aile hukuku alanında başta çocuk davaları (velayet, görüşme kararları, evlat edinme, eğitim, isim değişikliği ve sosyal servislere karşı kamu çocuk davaları), aile içi şiddet davaları (yasaklama başvuruları ve evde kalma kararları), ayrılma/boşanma davaları ve tedbir kararları gibi alanlara baktıklarını aktaran Kılıç, müvekkilerinin kendileriyle paylaştıkları ailevi bilgilerin kesinlikle gizli kaldığının altını çizdi.

Türkçe konuşabilen avukatlar vasıtasıyla hizmet veren Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu Aile Hukuku alanında Yasal Yardım (Legal Aid) hizmeti sunuyor.

1st & 2nd Floor, 121 Stoke Newington Road, London N16 8BT adresinde faaliyet yürüten firmaya 0207 275 8555 ve 079 0331 5188 (Filiz Kılıç) numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.