Tatile çıkıp da kendini bir savaşın ortasında bulan bir aile ve yaşananların sekiz yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatımı. Kısa olacak tatil, 1974 Kıbrıs savaşı esnasında çatışmadan kaçmak için bir köyden diğerine sığınarak üç aydan daha fazla sürer.
Londra doğumlu Kıbrıs Türk'ü Soner Küfi, 1974 yılında annesi tarafından götürüldüğü Kıbrıs'ta gözlerinin önünde cereyan eden Rum ve Türk askerlerinin savaşında yaşadıklarını paylaştığı ilk kitabını yeni tamamladı.
“Kitaba Londra'da fakirlere verilen üç odalı bir evde yaşayan kendimi ve yedi kardeşimi tanıtarak ve anne babamız bize bakmak için uzun saatler çalışırken yaşadığımız zor zamanları ve birbirimize nasıl sıkı sıkıya tutunduğumuzu anlatarak başladım. Kitabı sanki dün yaşanmışçasına her ayrıntıya değinerek yazdım ve hikayenin çoğunu sekiz yaşındaki bir çocuğun bakış açısıyla anlatmayı başardığımı düşünüyorum.”
Bir çocuğun gözünden anlatıldığı gerçek bir hikaye
Savaştan nasibini almış ada ile ilgili televizyonda ne zaman bir haber görse Soner Küfi'nin aklına ilk olarak yaşadığı olayların canlı hatıraları gelir. Karmaşa, çatışma ve şiddet içerikli bu hatıralar bu önemli kitapta yerini almış. Kıran kırana geçen bir savaşın bir çocuğun gözünden anlatıldığı gerçek bir hikaye.
1974 yazının yakıcı sıcağında annesi ve iki küçük kardeşi ile Kıbrıs'a tatil yapmaya gelen sekiz yaşındaki Soner kendisini savaş alanının tam ortasında bulur.
Ailenin Akdeniz'deki huzur dolu bu adada bir cenneti andıran günleri ilk önce Rumların darbesi ve üzerine Türkiye'den askerlerin Kıbrıslı Türkleri ve onların çıkarlarını korumak üzere adaya çıkartma yapmasıyla mahvolur.
Acımasız savaş sakin köyleri ve kasabaları sararken Soner ve ailesi kendilerini dehşetin kendisi ile burun buruna bulurlar - artık Güney Londra'daki evlerine bir daha geri dönebileceklerinden emin değillerdir.
“Deneyimler inanılır gibi değil”
“Geriye baktığımda yaşadığımız dehşet verici bazı olaylar ve deneyimler hala inanılır gibi değil” diyor Soner ve Kıbrıs Türk'ü olan babasının onlarla gelmediğini ve yüzden ailesine neler olduğunu bir türlü öğrenemediğini ekliyor.
“Bana küçük yaştayken insanların savaş esnasında neler yapabileceğini gösterdiler. Bir de o sıralar Kıbrıs, geçmişi, insanları ve sorunları hakkında çok şey öğrendim."
“Bu hikayeyi uzun süredir anlatmayı planlıyordum, şimdi bu fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Yeşil Hat ile söylemek istediğim bir temennim var, o da bu kitap sayesinde insanların Kıbrıs'ı daha iyi tanımalarını ve adanın geleceği için hissettiğim umudu paylaşmalarını sağlamaktır.”
“Ağlayacaksınız hem de kahkalarla”
Aşağıda kitap hakkındaki yorumu Kıbrıs Rum'u bir arkadaşım yaptı:
“Ben Kıbrıslı bir Rum'um.
Soner ise Kıbrıslı bir Türk.
Koleje beraber gittiğimizden beri benim arkadaşım ama bu kitap beni hazırlıksız yakaladı. Çünkü sizinle paylaştığı hatıralarını benimle hiç paylaşmamıştı.
Bu çok dürüst bir kitap, ne abartılı ne de kendini beğenmiş, hem Kıbrıs Rumlarının hem de Türklerinin mutlaka okuması gereken bir kitap.
"Ağlayacaksınız.... Hem de kahkahalarla.....
Bazı bölümlerse sizi çok şaşırtacak..." Maria Georgiou Chiristophi
Çizdiği bazı görüntülere ada insanı olarak bizler aşinayız......bazılarına ise çok şükür değiliz.....”
Kitabın sloganı:
Bir çocuğun gözünden anlatıldığı gerçek bir hikaye
Kitabın adı: Yeşil Hat, Savaşın ortasında tatil, Kıbrıs 1974
Yazar:Soner Kioufi