Öne Çıkanlar İngiltere İçişleri Bakanlığı londra University of London Goldsmiths Brunel University London GREAT Bursları nedir ingiltere burs basvuru ingiltere lisansüstü eğitimi burs ingiltere lisansüstü eğitimi Birleşik Krallık üniversitesinde

Bu haber kez okundu.

Irak yönetimi Suriye sınırına asker yığıyor

AVRUPA AJANSI (AVA)

Mahir Tan-Londra

Suriye'ye komşu  Kuzey Irak tarafından özellikle Irak'ın Musul ilinin içinde bulunduğu Ninova eyaletinden Suriye'ye yönelen Assad karşıtı sızmanın arttığı bir dönemde Şii Irak yönetiminin sınıra asker yığmasının,bir yanda  İslamcı militanların bir yandan da  Barzani yanlısı güçlerin geçişini önlemeyi hedeflediği bildirildi. Irak gazeteleri 30 Temmuz günü yaptıkları yayınlarda; Maliki’nin ”Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçleri, Suriye’de yaşanan olayların Irak’taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştiriliyor. Bu güçleri yerleştirmekle Kürt bölgesi hedef alınmıyor. Ülkenin egemenliğini ve sınırları korumak Merkezi Hükümete münhasırdır. Bölgesel ya da vilayetlerin görevi değildir” sözlerine yer verdi.Maliki, sınırdaki durumu değerlendirmenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu’nun görevi olduğunu ve iki kurumun, Suriye sınırındaki durumun ”yedek önlemlerin alınmasını gerektirdiği” yönünde kanaat getirdiği belirterek, bölgesel (Peşmerge) güçlerin anayasaya aykırı olan eylemlerinin Irak silahlı kuvvetleriyle çatışmalara girilmesine sebep olacağını belirtti.  

Suriye olaylarının ilk yayılma bölgesi

Merkezi Irak yönetiminin Suriye Sınırına asker yığma kararı büyük ölçüde Musul çevresinde ağırlık kazanmaya çalışan peşmerge güçlerinin bu il sınırları içinde bazı resmi binaları işgal etmesi ve Suriye'de Türkiye sınırına yakın bölgelerde kurulan filli yönetim ile ilişkiler kurmalarına karşı bir dengeleme hareketi olarak değerlendiriliyor. Musul ve sınır bölgesine sevk edilen Irak Merkezi ordusuna bağlı güçlerin sınır bölgesindeki yerleşme hareketi sırasında bazı peşmerge güçleri ile küçük çaplı çatışmalar yaşandığı belirtildi.  Suriye-Irak  sınır bölgeleri Arap ,Kürt, Şii, sünniler olmak üzere karışık ve akışkan bir nüfus yapısına sahip. İç olaylar nedeniyle sınır güvenliği zayıflayan Suriye-Irak arasındaki bölgede bir yanda Al kaide bağlantılı oldukları bildirilen Irak kökenli dinci sünni örgütler bir yanda da Merkezi Irak ile bir kopuş dönemi yaşayan Barzani kuvvetleri ağırlık kazanmaya başladıkları belirtiliyor. Suriye'de Assad rejminin çökmesi ihtimali ile iyice kuvvetlenen bir Sunni-Şii mezhep savaşı olasılığı Merkezi Irak yönetiminide Orta-Doğu politikasının içine çekiyor. "Şii Hilali" olarak belirtilen coğrafyada İran'dan sonra en güçlü devlet olan Merkezi Irak'ın İran'a karşı yapılacak bir Batı yada İsrail saldırısı sonrasında şu veya biçimde savaşa katılacak ülkelerden biri olarak görülüyor. Irak'ın en büyük etnik gurubunu oluşturan Şiiler ve Şii camileri uzun zamandır  El Kaide tarafından yönetildiği bildirilen bombaların hedefi oluyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.