Öne Çıkanlar londra türkiye ingiltere londra Türk markaları ingiltere Türk markalarının Londra Büyükelçisi Ertaş Londrada Türk İş Dünyası Türk İş Dünyası Güç Birliği Türk İş Dünyası Güç Birliği

Bu haber kez okundu.

Bu ükede paranız yoksa oturum hakkı yok ama sınırdışı var

Avrupa Ajansı (AVA) Londra/Mehmet Gaygusuz-Parası olmayan Britanya vatandaşlarının yabancı uyruklu eş ve çocukları bu ülkede yaşayamaz!Yüksek Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nın 2012 yılının Temmuz ayında AB ülkesi vatandaşı olmayan eşini yurdışından getirmek isteyen Britanya vatandaşlarına yönelik çıkardığı 18 bin 600 sterlin minimum gelir kuralını yasalara uygun buldu. Mahkeme eşini yurtdışından getirmek isteyen Britanya vatandaşlarının yıllık gelirinin en az 18 bin 600 sterlin olması gerektiği yönündeki kuralın yasalara aykırı olmadığına hükmetti.  Kararın Britanya’da yaşayan Türk ve Kürt göçmenleri de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kılıç & Kılıç Avukatlık Bürosu’nun direktörlerinden Avukat Cihan Kılıç gelir düzeyi düşük Britanya vatandaşlarının yabancı uyruklu eş ve çocuklarını bu ülkeye getirme ve birlikte yaşama hakkının sert ekonomik kriterlerle engellenmesinin insan hakları ve aile kurma hakkına aykırı olduğunu söyledi. 

 

 Ankara Anlaşması etkiliyor mu? 

Ankara Anlaşması ile bu ülkede kalan Türkiye vatandaşlarının durumunda herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizen Kılıç “Yüksek Mahkeme’nin kararı Ankara Anlaşması ile kalanları kapsamıyor. Ankara Anlaşması kapsamında bu ülkede iş kurup yaşayan Türkiye vatandaşları eskisi gibi eş ve çocuklarını Ankara Anlaşması kurallarının belirlediği kriterlere göre getirebilecekler” şeklinde konuştu. 
 
EŞİNİ VE İKİ ÇOCUĞUNU GETİRMEK İSTEYEN YILLIK EN AZ 24 BİN 800 STERLİN KAZANMAK ZORUNDA
 
Yüksek Mahkemenin verdiği kararın gelişim sürecini değerlediren Kılıç, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bilindiği gibi İçişleri Bakanlığı Temmuz 2012 yılında eşini ve çocuklarını yurtdışından bu ülkeye getirmek isteyen Britanya vatandaşlarına yönelik yasal bir düzenleme yapmıştı. Bu düzenlemeye göre Britanya vatandaşı bir kişi AB ülkesi vatandaşı olmayan eşini buraya getirmek istiyorsa yıllık gelirinin en az  18 bin 600 sterlin olması gerekiyor. Tabi bu miktar sadece eş için belirlenen bir miktar. Eğer kişi bir çocuk sahibi ise yıllık gelir miktarının en az 22 bin 400 sterlin olması gerekiyor. Bir çocuktan sonraki her bir çocuk için ise kişinin gelirine en az 2 bin 400 sterlin daha eklenmesi gerekiyor. Yani Britanya vatandaşı bir kişi örneğin Türkiye’den eşini ve iki çocuğunu getirmek istiyorsa yıllık gelirinin en az 24 bin 800 sterlin olması gerekiyor. Gelir düzeyi İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği bu miktarların altında olan bir çok kişi bu karardan dolayı mağduriyetler yaşadı. 2013 yılının Temmuz ayında bir müvekkilin bu kurala yönelik açtığı davada Yerel Mahkeme yasanın belirlediği minimum gelir miktarının biraz yüksek ve adil olmayabileceğine hükmederek İçişleri Bakanlığı’nın gelir miktarı oranını gözden geçirmesini istemişti. İçişleri Bakanlığı ise Yerel Mahkemenin kararına itiraz ederek davayı Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı.”
 
Yabancı eşini bu ülkeye getirmek isteyen ancak geliri 18 bin 600 sterlinin altında olan çok sayıda insanın dosyasına o tarihten bu yana cevap verilmediğine dikkat çeken Avukat Cian Kılıç sözlerini sürdürdü:
 
“İçişleri Bakanlığı bu başvuruları sonuçlandırmak için Yüksek Mahkeme’nin kararını bekliyordu. Yüksek Mahkeme geçtiğimiz hafta verdiği kararla bakanlığın belirlediği minimum gelir miktarının yasalara aykırı olmadığına hükmetti. 2013 yılının Temmuz ayından bu yana gelir kriterini karşılamadığı için bakanlığın beklettiği 4 bin civarında başvuru var. Bu dosyaların hızla sonuçlandırılması bekleniyor. Bu karar Britanya’da yaşayan Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk göçmenleri de ciddi şekilde etkileyecektir. Yüksek Mahkeme’nin kararıyla birlikte gelir düzeyi düşük insanlar Türkiye’den ya da Kıbrıs’tan eş ve çocuklarını getirmeyecek. Gelir kriterini karşılayabilecek durumda olanlar ise diğer kriterleri de yerine getirmek koşuluyla eş ve çocuklarını Britanya’ya getirebilirler.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.