Öne Çıkanlar Djokovic Oscar ödül törenind Hatice Master visesi Murray Auchincloss Sivasspor Nitelikli Çalışan vizesindeki Avukat Yaşar Doğan Yeni Boğaziçi Trabzonspor UK Türk Mutfağı

Bu haber kez okundu.

Askerler Başbakanı Dinlemediler

Avrupa Ajansı (AVA) Mahir Tan / Londra- YORUM HABER- İngiltere Başbakanı David Cameron'ın , Suriye'ye asker gönderme ve Türkiye-Suriye sınırında "güvenli bölge" kurma girişimi, muhafazakar parti yöneticileri  ve askeri yetkililer tarafından geri çevrildi. İngiliz "Sun" gazetesinin yanında Rusya ve İran haber ajanslarının verdiği bilgilere göre;  İngiliz Ordusunun üst düzey Generalleri dışında Savunma Bakanı Philip Hammond ve Dışişleri Bakanı William Hauge'de Başbakanın girşimine karşı çıktılar.

İngiliz kabinesinin iki bakanının Cameron'un isteğine karşı çıkarken "Suriye olayının Libya savaşına benzemediğini ve Esad ordusunun güçlü bir savunma yaparak uzun ve kanlı bir savaşa yol açacağı" düşüncesiyle askeri müdahale talebine olumsuz baktıkları belirtildi. İngiliz ordusunun generallerinin Ordunun "Afganistan'da henüz bağlı kaldığı bir dönemde yeni ve uzun süreli bir savaşa katılmak için hazır olmadığı" görüşünü savundukları" isim açıklamadan belirttikleri ileri sürüldü. 

Türkiye'nin teklifine "evet" diyen tek batılı lider

David Cameron'un Türkiye-Suriye sınırındaki Suriyeli mülteci kamplarını ziyaret ettikten sonra  yaptığı "askeri müdahale ve güvenli bölge"  girişimi  İngiliz politik ve askeri çevreleri yanında Uluslararası toplum tarafından da desteklenmiyor. ABD ve Nato'dan sürekli olarak askeri müdahale ve güvenli bölge kurulması talebini ileri süren tek ülke Türkiye. 

Türk dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, pazar günü sona eren Katar'ın başkenti Doha'daki Yeni Suriye Muhalefet Ordusu kuruluşu toplantısı sonrasında "Artık Batı'nın askeri müdahale yapmamak için hiç bir bahanesi kalmadı" şeklindeki konuşmasına karşın, ABD ve Batılı yetkililerin doğrudan müdahale ve güvenli bölge kurulmasına destek vermedikleri belirtildi. İngiltere Başbakanı Cameron'ın,  ABD ve NATO yetkililerin askeri müdahale istemedikleri yolundaki açıklamalarına karşın,Türkiye'nin isteklerine olumlu cevap veren tek Batılı lider olması, Türkiye sınır bölgelerindeki kamplarda faaliyet gösteren örgütlerle yakın ilişkiler kuran Türkiye'deki İngiliz diplomat ve istihbarat örgütlerinin faaliyetlerine bağlanıyor. 

Yeni   Konsey'den verilen "tüyo"

İngiltere Başbakanı David Cameron'un Başkent Londra'da askeri müdahale için "nabız yokladığı" saatlerde Pazar günü seçilen yeni Suriye muhalefet konseyi yöneticilerinden Mahmoud Al Hamza, Cameron'u yalnız bırakmayan bir açıklama yaptı. Al Hamza "Batı'nın askeri müdahalesi için bir karar alınmamış olmasına rağmen İngiltere "sınırlı bir askeri müahale" yapabilir" dedi. "Herşey Batı'nın  Suriye'ye askeri müdahalesi biçiminde gelişiyor" diyen Al Hamza "İngiltere'nin askeri müdahalesinin biçimi konusunda herhangi bir bilgisi olmadığını" kaydetti.

Yeni Konsey Rusya'ya da Ültimatom verdi

Katar'ın başkenti Doha'da yapılan yeni Suriye Muhalefet Örgütü kurma toplantısı sonucu seçilen Suriye Ulusal Konseyi (SVC) nin ilk ş olarak Rusya'ya ültimatom verdiği anlaşıldı. Suriye'deki tüm elçilikler ve yabancı temsilciliklerin ülkeyi terketmelerinin istendiği bir açıklama ile Rusya'yı "Esad rejimini desteklemeye devam ederse "Düşman Ulus" olarak tanıyacaklarının ileri sürüldüğü ültimatom, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından sert bir şekilde cevaplandırıldı. Geçtiğimiz pazar günü sonuçlanan Doha toplantısından sonra seçilen yeni SNC aynı zamanda "sürgünde bir hükümet" olarak kabul edilyor. Pazartesi günü 6 Golf şeyhliği ve devletinden oluşan bir gurup , SNC yi Suriye'nin meşru temsilcisi olarak tanıdı.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.