Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA Britanya Kebap

Bu haber kez okundu.

İsrail'in başkenti neresi

Avrupa Ajansı (AVA) Mahir Tan / Londra – İsrail, bir yanda işgal edilmiş Filistin topraklarını kanuni yoldan olarak ele geçirmek ve bu topraklarda yaşayan Arap halkını yahudileştirmek (Judaisazyoan) için faaliyetlerini sürdürürken bir yanda da ‘Batı Dünya'sında iddialarına meşruiyet kazandırma çabasında.

İngiltere'de medyada İsrail'in başkentinin Jerusalem (Kudüs) olduğu doğrultusunda haberler yaptırmaya çalışan İsrail, son olarak "İsrail'in Başkenti Telaviv"diyen Guardian gazetesine karşı PCC’ye (Basın Şikayet Komisyonu)  yaptığı şikayetten olumsuz sonuç alınca, basını dava açmakla tehdit etmeye başladı. 

İsrail yönetimi 2012 Olimpiyatları başlangıç gününde İsrail'in başkentini Jerusalem olarak belirtmeyen BBC'yi de protesto etmiş ve İsrail'li sporcular olimpiyat köyünde bir protesto gösterisi düzenlemişlerdi.

İsrail devleti tarafından yönlendirilen "HR -Honest reporting" adlı kuruluş tarafından açılan bir kampanyada "Bundan sonra İsrail'in başkenti Telaviv diyen medya kuruluşlarına dava açılacağı" belirtilerek bu ülkenin işgal altında tuttuğu ve Birleşmiş Milletler kararlarına karşın çekilmediği Kudüs'ü başkent olarak meşrulaştırmaya çalışıyor.

Guardian hedef oldu

İngiliz Guardian gazetesi yaklaşık iki ay önce yaptığı bir yayında "İsrail'in başkentinin Jerusalem olmadığını belirtmiş ve Telaviv kentinin İsrail'in resmi başkenti olduğunu yazmıştı. İsrail adına hareket eden HR Honest Reporting adlı medya izleme gurubu, Guardian gazetesine karşı bir kampanya yürüttükten sonra İngiltere'de medya şikayetlerini inceleyen PCC (Press Complaint Comission) a başvurararak İsrail'in Başkentinin Jerusalem olduğu doğrultusunda bir karar çıkarmaya çalıştı.

Ne var ki PCC geçtiğimiz ay sonunda verdiği bir kararda "İsrail'de yabancı elçilik ve temsilciliklerin bulunduğu kentin Tel aviv olduğunu vurgulayarak başkentin Telaviv olduğunu yazmanın doğal olduğunu" belirtti.

PCC kararında İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail'n başkentinin uluslararası tanımaya göre Telaviv olduğu ve tüm diğer elçilikler gibi İngiltere'nin de elçiliğinin bu kentte olduğu" görüşüne yer verildi. PCC komisyonuna İsrail Dışişleri bakanlığı adına yapılan bir başvuruda da başkentin Jerusalem olduğu ileri sürülmesine karşın verien PCC kararı üzerine, İsrail yarı resmi kuruluşu HR Honest Reporting  "başkent Telaviv yazan gazetelere karşı dava açmak için" İngiltere ve Amerika'da Yahudi toplumu arasında para toplamaya başladı.

İsrail'in başkentinin neresi olduğu konusunda ABD'de de Obama yönetimi ile Cumhuriyetçi muhalefet arasında görüş farkı var. Başkan Obama Arap ülkeleri ve İsrail arasında bir denge politikası izleyerek bu konuda resmi tutumu destekliyor ve Başkent olarak hala Telaviv'i tanıyor.

Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçiminde Obama karşısında aday olan Cumhuriyetçi Mitt Romney ise başkan olduğu zaman İsrail'in başkenti olarak Jesusalem'i tanıyacağını ve ABD elçiliğini bu kente taşıtacağını açıkladı.

Neden önemli ?

İsrail uluslararası propaganda faaliyetlerinde Jerusalem (Kudüs)in başkent olarak tanıtılmasına büyük bir önem veriyor. 1967 savaşı sonrasında fiilen İsrail işgali altında kalan Kudüs kenti Arap nüfus çoğunluğuna karşın bu ülkenin kontrolüne verildi. Doğu ve Batı Kudüs olarak ikiye ayrılan kentte Müslğmanların çoğunluğu oluşturduğu Doğu Kudüs'te İsrail ve yahudilerin ev yapmalarına ve mal satın almalarına yasal engeller konuldu. Ancak  Filistin Kurtuluş Örgütü kontrolündeki Doğu yakasında İsrail zaman içinde yeni yahudi yerleşim birimleri kurarak bu bölgede hakimiyet kazanmaya başladı.  Geçtiğimiz aylarda Kudüs'te Müslümanlar için kutsal bir mekan olan Mescid- i Aksa'nında statüsünü değiştiren İsrail, Kudüs'ü başkent olarak ilan edip, yabancı elçilikleri bu kente getirmeyi ve yarattığı fiili durumu meşrulaştırmayı hedefliyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eyyup 7 ay önce

İsrail kendi ölümünü hzirladin geçmiş olsun