Öne Çıkanlar londra 24 haziran seçimleri Anadoludan Mistik Sesler Yanıla Yanıla Londradaki Türk öğrencilere Feryal Clark ingiltere Türkiye İşçi Partisi Britanya Örgütü İngiltere parlamentosunda ATRESMEDIA Dr. Müge Çevik

Bu haber kez okundu.

'Kıbrıs'ta 44 yıllık görüşmelerin sonundayız'

AVRUPA AJANSI (AVA) LONDRA

 

MAHİR TAN-LONDRA

KKTC Cumhurbalkanı Derviş Eroğlu'nun özel temsilcisi Kırıs Toplumlararası görüşmelerinde Türk tarafını temsil eden Kudret Özersay, London School of economics (LSE)'de yaptığı konuşmada Kıbrıs görüşmelerinin geldiği son noktayı anlattı. LSE Çağdaş Türkiye Aratırmaları tarafından düzenlenen ve Başkan Prof. Şevket Pamuk tarafından sunulan konferansta, Kıbrıs görüşmelerinin 44 yıllık tarihini anlatan Kudret Özersay " Güney Kıbrıs yönetiminin görüşmeleri bir sonuca bağlama ve anlaşmaya varma iradesi yok. Görüşmelerin bu biçimde devamı ise KKTC’nin gelişmesi önünde engel yaratıyor. 44 yılda 250 toplantı yapıldı. 6 Birleşmiş Milletler Genel sekreteri değişti. On tane BM barış Planı denendi. Sonuç ortada." dedi.

 "Time for Change"

2008-2010 yılları arasında görüşmeci ve 2010 yılından sonra KKTC Cumhurbaşkanlığı özel temsilcisi  sıfatıyla Kıbrıs görüşmelerine katılan Prof.Kudret Özersay, "Kıbrıs Görüşmeleri Tükendi mi ? Time For Change" adı verilen konuşmasında, Kıbrıs görüşmelerinin büyük ölçüde Rum tarafının anlaşma istemeyen tutumu ve  AB’nin yanlış politikaları yüzünden çıkmaza girdiğini, görüşmeleri artık bir "sağırlar diyalogu" şeklinde sürdüğünü söyledi. 1968 yılında başlayan görüşmelerin Acheson Planı, De Ceullar Planı, Butros Gali  girişimi ve üç kez Annan planları adı altında BM kontolünde ve son olarak da " Cyprus owned and Led proces" adı altında direk görüşmeler yoluyla  sürdürüldüğünü belirten Özersay,"konuşmaların Rum tarafı ve  AB’nin tutumu yüzünden KKTC’nin gelişmesini engelleyen bir mekanizma haline geldiğine" işaret etti. Bir yanda yıllardan beri görüşmelerin sürdürülmesi bir yanda da "Rum tarafının iki tarafı temsil ederek Avrupa Birliğine alınmasının ve bu yıl dönem başkanlığına geçirilmesinin "anormal" durumu gösterdiğini söyleyen  Özersay, AB'nin "görüşmeler devam ediyor. Ambargoları kaldırmak için söz verdik ama anlaşma sonucunu bekliyoruz" bahanesiyle Türk tarafı üzerinde ambargo uygulamaya devam ettiğini kaydetti.

Görüşmeler Türklerde "esrar" etkisi yapıyor.

 

44 yıldan beri sürdürlen görüşmelerin  KKTC kurulduktan sonraki döneminde konuşmaların içindegörev yapan ve bu nedenle Kıbrıs meselesinin geldiği noktayı en iyi bilen uzmanlardan biri oan Kudret Özersay, "şu anda görüşmeler Türk tarafının gelişmesini engelleyen bir karaktere bürünmüştür" dedi. Bu görüşünü  KKTC ye uygulanan ambargolar, bazı bölgelerde tüm yatırımların durması ve reformların bekletilmesi" gibi kanıtlarla destekleyen Özersay, "görüşmeler Türk tarafında "uyuşturucu" etkisi yapıyor" dedi.

"Radikal" bir politik karar zamanı

"Avrupa" gazetesi Kıbrıs'ta sürdürülen toplumlararası görüşmelerde gelinen noktayı  Lefkoşe, Ankara ve Londra'da yaşanan gelişmeleri okuyucularına güncel olarak belirterek paylaştı. Geçtiğimiz hafta gazetemizde yer alan bir haberde  KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun " garantörlerin katılacağı bir süreç başlamazsa bu görüşmeler durdurulmalıdır" biçimindeki açık tutumunu gösteren düşüncelerine yer verdi.  Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun özel temsilcisi Kudret Özersay da "çıkmazdaki görüşmelerin KKTC önünde bir engel haline geldiğini" vurgulayarak "Time for Change" biçiminde ifade ettiği ,Kıbris görüşmelerinin artık tıkandığını belirtti. Önümüzdeki Cuma günü Kıbrıs ta  BM temsilcisinin katılımıyla yapılacak olan toplantının "Rum tarafında 'Concurring Will' (anlaşma iradesi) olmadığının tescili anlamını taşıyacağını "söyleyen Kudret Özersay, "Türk tarafının B planı" sorularına ve gazetemizin özel olarak sorduğu "Cuma günü KKTC’den radikal bir karar beklemelimiyiz ?" sorusuna açık bir cevap vermedi. 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.